Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Фімоз: що це за стан та як він проявляється?

Фімоз: що це за стан та як він проявляється?При задовільних умовах голівка статевого члена повинна легко оголюватися, однак при виникненні труднощів з цим, тим паче у дорослому віці є негайна потреба звернутися до лікаря, оскільки дане порушення має патологічний характер.

Фімоз - це патологічний стан, що супроводжується звуженням крайньої плоті. Тобто це стан, при якому неможливо оголити повністю головку статевого члена.
 
В залежності від причини розвитку фімозу розрізняють його вроджену та набуту форми. Також виділяють гіпертрофічний фімоз, для якого є характерним надлишок тканин крайньої плоті, що не дає оголити повністю головку; рубцеву форму - внаслідок запалення шкіра стає грубою, та атрофічна форма фімозу, коли шкіра стає навпаки тонкою, що дуже часто супроводжується розривами. 

Які фактори впливають на розвиток фімозу?

  1. Механічні пошкодження в зоні крайньої плоті.
  2. Наявність в анамнезі захворювань, що супроводжуються порушенням кровообігу (наприклад, цукровий діабет).
  3. Перебіг запального процесу хронічного характеру в сечостатевих органів, які своєю чергою викликають рубцювання тканини навколо крайньої плоті. 
Тобто можна зробити висновок, що набута форма фімозу є результатом запального процесу з розвитком рубцювання. 

Основні прояви захворювання

В першу чергу з чим стикається чоловік при розвитку фімозу це виникнення труднощів при оголюванні головки статевого члена, а інколи цей процес взагалі є неможливим. При спробах оголити головку виникають больові відчуття, що також посилюються при статевому акті.
 
Як наслідок головка члена постійно “закрита”, а всередині (між головкою та крайньою плоттю) накопичується секрет сальних залоз, який є чудовим середовищем для розвитку патогенних збудників. Додатково спостерігається:
  • поява неприємного запаху та свербіж;
  • порушення сечовипускання, воно стає утрудненим та болючим.
Прояви та інтенсивність симптомів залежатиме від ступеня розвитку фімозу. 
 
При відсутності лікування, окрім впливу на сексуальне життя чоловіка, виникають негативні та небезпечні наслідки у вигляді парафімозу, онкологічного процесу та ін.

Фімоз у дітей

У більшості випадків фімоз є поширеним явищем саме серед дітей. У хлопчиків віком 2-3 років крайня плоть повинна бути сформованою, та давати можливість частково оголювати головку.
 
В протилежному випадку важливо проводити консультування у спеціаліста, адже кожен випадок маю свою тенденцію розвитку. 
Відмітимо, що фімоз до трьох років є фізіологічним та не потребує стороннього втручання.  

Діагностика та тактика лікування

При проведенні діагностики у дорослих чоловіків в першу чергу важливо встановити причини фімозу. У більшості випадків проблема криється в інфекціях, що передаються статевим шляхом (сифіліс, герпес).
 
Тактика лікування полягатиме в проведенні оперативного втручання з наступним висіченням крайньої плоті, особливо це є доцільним при стрімкому прогресуванні захворювання та наявності ускладнень. Інколи можливо обмежитися місцевим лікуванням, коли пацієнт звернувся на ранньому етапі розвитку фімозу.  
Це ж стосується й фізіологічного фімозу з частковим оголенням крайньої плоті, то у такому випадку проводиться консервативне лікування з застосуванням гормональних мазей (з кортикостероїдами), які дають можливість пом'якшити тканину. Дана маніпуляція буде проводитися виключно лікарем.
 
Аби знизити ризики розвитку захворювання важливо дотримуватися правил особистої гігієни, вчасно проводити лікування захворювань сечостатевої системи та обов'язково проходити профілактичні огляди в уролога. 
 
У тому разі, якщо ви помітили симптоми фімозу, не варто вдаватися до самостійного насильницького оголювання головки статевого члена. Так це може призвести до порушення кровопостачання та незворотних наслідків у вигляді відмирання самої головки. Зверніться одразу до спеціаліста, лікаря андролога або уролога.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм