Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Аденома простати: основні причини та прояви порушення

Аденома простати: основні причини та прояви порушенняПитання чоловічого здоров'я є досить делікатним явищем, адже не кожен представник сильної статі при виникненні тих чи інших порушень проводить візит до лікаря. В першу чергу причиною цього є сором'язливість, не сприймання проблеми за щось серйозне та ін. Як наслідок це призводить до запущеності патологічного процесу. Тому розберемо детальніше одну з патологій, яка може турбувати чоловіка, а саме аденома простати.

Аденома (гіперплазія) передміхурової залози - це патологічний процес, що характеризується формуванням доброякісного утворення. Механізм розвитку полягає в розростанні тканин передміхурової залози з наступним збільшенням її у розмірах. У зоні ризику найчастіше знаходяться чоловіки старшого віку, що пов'язано зі зниженням рівня статевих гормонів.

Які основні причини та фактори ризику розвитку аденоми простати?

  1. Віковий фактор (ризики збільшуються після 50 років).
  2. Гормональні зміни (зниження рівня тестостерону, та навпаки підвищення рівня естрогенів).
  3. Наявність в анамнезі простатиту.
  4. Ожиріння.
  5. Цукровий діабет.
  6. Часті стресові ситуації.
  7. Малорухомий спосіб життя.
  8. Шкідливі звички (куріння та вживання алкоголю).
  9. Неправильно побудований раціон, з переважанням “шкідливої” їди.

Основні прояви аденоми простати

Відмітимо, що симптоми аденоми можуть не з'являтися упродовж тривалого часу, аж до моменту значного збільшення пухлини у розмірах. Відповідно чим більша гіперплазія простати, тим інтенсивніші симптоми. 
 
Так у хворого починають виникати наступні скарги:
  1. Відчуття дискомфорту під час випорожнення.
  2. Порушене сечовипускання (часті позови, мимовільне виділення, відсутність відчуття повного випорожнення). Особливе загострення в вечірній та нічний час.
  3. Больові відчуття в промежині.
  4. Болючість при еякуляції.
При занедбаності захворювання наслідки є дуже серйозними, від гострої затримки сечі, розвитку запального процесу до сечокам'яної хвороби.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі проведення огляду пацієнта, збору анамнезу з аналізом клінічної картини та вислуховуванням скарг. Додатково проводиться ряд лабораторних та інструментальних методів обстеження:
  • лабораторні аналізи крові та сечі;
  • УЗД (нирок, сечового міхура, передміхурової залози);
  • рентгенографія;
  • КТ;
  • доплерографія;
  • біотензіометрія;
  • електроміографія тазового дна.
Тактика лікування буде залежати від ступеня тяжкості патологічного процесу (розростання тканин простати), наявності ускладнень.
Так на ранніх стадіях захворювання застосовується медикаментозне лікування.
Оперативне втручання буде доцільним у разі збільшення простати у декілька разів, розвитку ускладнень зі сторони сечовидільної системи. Методи хірургічного втручання найчастіше є малоінвазивними (трансуретральна резекція, аденомектомія).
 
З метою запобігання аденоми простати рекомендовано проходити обов'язкові профілактичні огляди в уролога, дотримуватися здорового способу життя, контролюючи масу тіла та раціон.
 
Не варто відтерміновувати візит до лікаря при виникненні симптомів на початковому етапі, а тим паче займатися самолікуванням. Ставтеся відповідального до свого здоров'я, що дасть можливість запобігти ряду негативних порушень.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм