Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чоловіче безпліддя: причини виникнення

Чоловіче безпліддя: причини виникненняПитання чоловічого здоров'я завжди має делікатний характер. Про це рідко заведено говорити, а тим паче проходити профілактичні огляди чи вчасно реагувати на певні дискомфортні симптоми. Відповідно коли виникають труднощі при зачатті важливо обстежитися обидвом партнерам та знайти причини цього. Саме ймовірні причини чоловічого безпліддя ми з'ясуємо далі.

Відсоток причин неможливості зачати дитину у подружжя у 40% припадає на чоловіків. 
 
Відмітимо, що занепокоєння у пари повинно викликати відсутність настання вагітності упродовж року при регулярному статевому житті (секс 1-2 рази на тиждень) без застосування при цьому методів контрацепції. 
 
Додатково на проблеми з зачаттям у чоловіка може вказувати зниження лібідо, зниження рівня тестостерону, тривалий статевий акт, утруднена еякуляція. 

Провокуючі фактори

Розвиток безпліддя першочергово пов'язують з непрохідністю сім'явивідних шляхів або/та порушення процесу утворення сперматозоїдів в яєчках, їх неправильна форма або вироблення організмом антитіл до спермальних антигенів. На це своєю чергою впливає ряд факторів:
  • травми;
  • ожиріння;
  • новоутворення;
  • наявність післяопераційних рубців;
  • варикоцеле;
  • епідемічний паротит;
  • запальні процеси;
  • гіпоплазія;
  • шкідливі звички (зловживання надмірної кількості алкоголю, куріння);
  • психологічний фактор;
  • ендокринні порушення;
  • генетичні захворювання (наприклад, хромосомні мутації).

Тактика

При неможливості зачати дитину лікарі рекомендують в першу чергу звернутися саме чоловікові для наступного проведення спермограми, аналізу, що визначає активність та кількість сперматозоїдів. Далі на основі результатів проводиться додатковий ряд обстежень: УЗД, бактеріоскопічні й бактеріологічні дослідження. 
 
Розв'язання проблеми у вигляді безпліддя відбуватиметься на основі усунення його основної причини. Так, наприклад якщо безпліддя викликає варикоцеле (розширення вен яєчка), то малоінвазивним методом відбувається перев'язування варикозно розширених вен. Це дає можливість спостерігати за декілька місяців задовільні результати спермограми. При присутності великої кількості лейкоцитів за результатами проведеної спермограми, додатково проводиться бак посів сперми та виявлення супутньої інфекції. При надмірній кількості аномальних сперматозоїдів доцільним буде проведення морфологічного аналізу сперму та визначення характеру патології з призначенням відповідної терапії. 
 
Тобто тактика лікування є індивідуальною. Інколи методи, що дають можливість отримати бажану вагітність є більш радикальними: ЕКЗ, внутрішньоматкова інсемінація.   
 
Важливо пам'ятати, що перед тим як планувати стати батьком необхідно заздалегідь підготуватися. В першу чергу лікарем урологом відбувається перевірка репродуктивної системи, з метою встановлення або виключення будь-яких відхилень. Відповідно при встановленні перешкод для зачаття дитини відбуватиметься їх лікування. 
 
Обрати висококваліфікованого лікаря уролога та репродуктолога, що проведуть повний комплекс обстежень Ви зможете скориставшись Всеукраїнським каталогом клінік ITMED. Головне не зволікайте зі зверненням до лікаря аби не втрачати дорогоцінний час.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм