Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гідроцеле: які симптоми будуть вказувати на розвиток водянки яєчка у чоловіків?

Гідроцеле: які симптоми будуть вказувати на розвиток водянки яєчка у чоловіків?Питання чоловічого здоров'я є досить делікатним. Адже при виникненні певних порушень сильна стать у більшості випадків не поспішає звернутися за допомогою, а вдається до методів самолікування або просто “терпляче” відтягує візит до лікаря. Одним із таких патологічних станів, що може виникнути у чоловіків є розвиток водянки яєчка. Що це за захворювання та які прояви воно буде мати? З'ясуємо далі. 

Гідроцеле або водянка яєчка - це патологічний стан який характеризується накопиченням рідини між оболонками яєчка.
 
Діагностувати захворювання можуть у дитячому віці, що свідчить про її вроджену форму розвитку та при впливі певного патологічного фактора (набута форма).
Ураження може бути як одностороннім, коли спостерігається водянка одного яєчка, так і двостороннім - приєднання до патологічного процесу обох яєчок. 

Що може спричини водянку яєчка?

Причин, що можуть спричинити накопичення рідини між оболонками яєчка є досить великий різновид. До найпоширеніших належать наступні стани:
  • приймання певних медикаментозних препаратів;
  • травми в області пахової зони;
  • наявність в анамнезі запальних та інфекційних процесів;
  • новоутворення доброякісного та злоякісного характеру;
  • післяопераційні ускладнення на мошонці або органах малого таза.

Основні симптоми

Першочергово чоловік починає помічати явище коли мошонка збільшується у розмірах. Характер набряку є індивідуальним, тобто може з'являтися з однієї або обох сторін. Також на його наявність може вплинути фізична активність або навпаки відпочинок, та і взагалі режим дня. На дотик шкіра мошонки є твердою та гарячою. 
Що змушує відкладати візит до лікаря, так це відсутність у більшості випадків больових відчуттів. 

Окрім зовнішніх змін у хворого виникають наступні скарги:
  • дискомфортні відчуття під час сечовипускання, рухів та фізичних навантажень;
  • слабкість;
  • порушення статевої функції.
Згодом починає турбувати й біль в області паху, підвищується температура при приєднанні інфекційного процесу. Чим більше накопичується рідини, тим інтенсивніші стають симптоми.
 
При відсутності вчасного лікування захворювання переходить з гострої форми у хронічну, симптоми є присутніми упродовж тривалого часу та періодично загострюються. Не є виключенням приєднання до патологічного процесу ускладнень у вигляді нагноєння, порушення кровообігу, атрофії яєчка та ін. 

Діагностика та лікування

Лікар уролог або андролог встановлює діагноз на основі збору анамнезу та проведення фізикального огляду. Деталізація патологічного процесу та виниклих ускладнень відбувається шляхом проведення УЗД, доплерографії та лабораторних аналізів крові. 
 
Тактика лікування буде залежати від ступеня захворювання, це може бути як проведення оперативного втручання, так і обмеження виключно медикаментозними препаратами. 
Найчастіше дітям старшого віку та дорослим проводять оперативне втручання малоінвазивного характеру з наступним видаленням рідини. У разі розвитку вродженої форми у малюків доцільним буде обирання тактики спостереження.
 
З метою запобігання водянки яєчка доцільним буде дотримуватися здорового способу життя, уникати травмувань, проходити профілактичні огляди та вчасно лікувати запальні процеси.
 
Не варто ігнорувати симптоми, що виникли. Адже поява ущільнень чи зміни розмірів може вказувати на безліч можливих причин, в тому числі й рак. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм