Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алергічний риніт: як знизити прояви захворювання?

Алергічний риніт: як знизити прояви захворювання?Для когось весна це період «переродження» та гарного настрою у порівнянні з зимовими сірими й холодними буднями. Однак для певного відсотка людей це ще й постійний нежить та чхання. Ця категорія людей звісно ж алергіки.
Розберемо детальніше як зрозуміти, що у вас алергічний риніт та які методи лікування можуть Вам допомогти.

Алергічний риніт або сінна лихоманка – це патологічний стан, що супроводжується розвитком алергічної реакції на певний алерген. Нагадаємо, що алерген це по факту нешкідлива речовина, яка викликає аномальну реакцію організму на нього.
 
Найбільш поширеним алергеном при сезонному алергічному риніті є пилок. Кількість пилку в повітрі може вплинути на розвиток симптомів сінної лихоманки. Відповідно вид алергену може змінюватися залежно від сезону.

Характерні ознаки

  1. Закладеність носа та відчуття тиску.
  2. Чхання.
  3. Нежить, виділення з носа (рідкі та прозорі).
  4. Свербіж.
  5. Кашель та відчуття «дряпання» в горлі.
  6. Сльозотеча.
  7. Головний біль.
Додатково до вищевказаних скарг може приєднуватися ураження шкіри, типу екземи. При цьому у хворого спостерігатиметься надмірна сухість шкіри, яка свербить, поява пухирців, що лопаються.
 
Відмітимо, що ознаки алергічного риніту можуть не виникати всі одразу, а турбувати по одному чи у поєднанні, одразу після контакту з алергеном. При тривалому контакті з тригером захворювання хворого переважно турбують симптоми у вигляді загальної слабкості та головного болю.

Основні причини

Механізм розвитку алергічного риніту полягає у вивільненні гістаміну, хімічної речовини, що захищає тіло від алергену. Він виділяється при контакті організму з алергеном і відповідно викликає появу типових симптомів.

До найбільш поширених тригерів захворювання можна віднести:
  • шерсть тварин;
  • пилок;
  • пилові кліщі;
  • цвіль.
Саме навесні проблеми викликає пилок дерев та квітів, а от влітку та восени більше пилку виділяють трави та бур’яни.
 
З алергією може стикнутися будь-хто, однак більших ризиків зазнають особи з наявністю випадків захворювання у родині, а також при розвитку астми, атопічної екземи в анамнезі.
 
Вплинути на тяжкість перебігу алергічного риніту та спровокувати його загострення можуть і зовнішні фактори у вигляді сигаретного диму, хімічних засобів, парфумів, холодної та вітряної погоди та ін..

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі ряду діагностичних тестів, серед яких шкірний прик-тест. Так на шкіру наноситься кілька речовин (можливих алергенів) та спостерігається реакція на кожну з них. Також лікар призначає лабораторні дослідження крові.
 
Тактика лікування обиратиметься індивідуально. Основою терапії є призначення антигістамінних препаратів, які впливають на продукування гістаміну, деконгестантів (протинабрякові), протизапальних. Короткочасну дію з усунення нежиті та свербежу мають очні краплі та назальні спреї.

Тяжкий перебіг захворювання може бути показом до проведення імунотерапії. Вона полягає в ін’єкційному введенні алергену у декілька етапів. Альтернативою є сублінгвальна імунотерапія, коли замість уколів призначають ліки під язик, що можуть допомогти від алергії на траву та амброзію.

Також не варто забувати у безпосередньому униканні алергену. Якщо це сезонна алергія на пилок доцільним буде встановити вдома кондиціонер, не відкривати вікна. Також помічником в очищенні повітря вдома від різних патогенних організмів (віруси, бактерії, цвіль) стане бактерицидний рециркулятор. Його дія нагадує роботу бактерицидних опромінювачів (кварцеві лампи). Однак основна відмінність полягає в відсутності негативного впливу УФ при роботі шляхом наявності захисного корпусу. Більш детальніше ознайомитися з різновидами пристрою Ви можете в медичному маркеті ITMED.

Захворюванню неможливо запобігти на 100%, однак можливо підготувати свій організм до нападу сезонної алергії. Проконсультуйтеся зі своїм лікарем. Так зазвичай перед весняним сезоном лікар може порекомендувати приймати антигістамінні препарати. Також варто залишатися вдома, коли кількість пилку висока, закривати вікна та двері протягом сезону, приймати душ після прогулянки, мити руки, носити окуляри на вулиці та ін..

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм