Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

У кого можливий розвиток алергії на холод?

У кого можливий розвиток алергії на холод?Надмірне лущення та сухість шкіри може бути далеко не косметологічною проблемою, а вказувати на розвиток алергічної реакції на холод. Як це вияснити? З’ясуємо далі. 

Медичний термін для кропив’янки, яка утворюється на шкірі під час впливу холоду  – холодова кропив’янка.
 
Тобто якщо хтось має алергію на холод, щоразу, коли він виходить на вулицю за певної температури, у нього з’являється кропив’янка в будь-якій зоні, яка піддається впливу холоду.
За статистичними даними більшість випадків захворювання припадає на жінок, переважно молодого віку. При цьому існує ймовірність зникнення алергічної реакції через кілька років. 

Характерні ознаки

  1. Свербіж та поява ранових поверхонь (кропив’янки).
  2. Гіперемія.
  3. Набряк (губ при вживанні холодних напоїв, кінцівок при триманні холодних поверхонь).
  4. Сльозотеча.
  5. Втома.
  6. Лихоманка.
  7. Біль в суглобах.
Відмітимо, що реакція зазвичай спостерігається на тих ділянках шкіри, що піддаються впливу холодового фактора (холодне повітря, холодні поверхні чи вода). 
 
Реакція зазвичай виникає протягом п’яти-десяти хвилин після впливу холоду і може тривати близько однієї-двох годин. В інших випадках реакція може початися через тривалий час після впливу холоду, протягом годин або кількох днів. Саме тому виниклий стан може бути успадкованим, якщо людина відчуває відстрочені симптоми кропив’янки.

При тяжкому перебігу, коли, наприклад людина занурюється у крижану воду та тіло повністю піддається впливу низької температури,  можлива втрата свідомості, шоковий стан та навіть летальний результат.

Основні причини

Механізм розвитку холодової алергії не чим не відрізняється від іншого типу алергічної реакції. Організм так само реагує виділенням гістаміну у відповідь на вплив холоду. Це своєю чергою і спричиняє появу характерних ознак. Нагадаємо, що гістамін, являє собою хімічну речовину, що виділяється імунною системою у відповідь на алерген.
 
Поява симптомів спостерігатиметься при виході на вулицю в морозну погоду, плаванні в холодній воді, знаходженні  в приміщенні з прохолодною температурою. Загалом температура, якій піддається особа має бути нижче 34°C, щоб розвинути симптоми.

Захворювання можна успадкувати від члена сім'ї. Або ж симптоми також можуть бути спровоковані певним захворюванням, наприклад гепатитом, аутоімунним станом, вірусною інфекцією, онкологією.

Діагностика та тактика лікування

З метою діагностування захворювання лікар призначить проведення лабораторних досліджень крові та холодового тесту. Він є досить простим та полягатиме в прикладанні кубика льоду чи холодового пакета на шкіру, що побачити наявність реакції. Важливо виключити інші схожі за перебігом патології, такі як обмороження, хворобу Рейно та ін..
Якщо ваш лікар підозрює, що в анамнезі присутнє основне захворювання, пацієнтові можуть знадобитися додаткові тести.
 
Лікування залежатиме від проявів захворювання. Так не є виключенням, коли алергія проходить самостійно без специфічного лікування. В протилежному випадку коли симптоми тривають досить довго лікар призначить відповідну терапію. Так можливе призначення антигістамінних препаратів, курс приймання яких займатиме від кількох днів до кількох місяців. 
 
Відсутність належного лікування матиме серйозні наслідки для організму, від розвитку кропив’янки до бронхіальної астми.
 
Тому зменшити прояви холодової алергії можливо уникаючи впливу холодового фактора. Для цього потрібно захищати шкіру за допомогою рукавиць, шарфів та теплої куртки, вживати напої кімнатної температури, захищати відкриті ділянки шкіри жирним кремом. Також можливе практикування методу «десенсибілізації», коли людина поступово піддає тіло більш низьким температурам. Наприклад, вона може приймати холодний душ, який з часом стає холоднішим. Однак такі дії попередньо узгоджуються з лікарем!

Довгостроковий прогноз холодової кропив’янки дуже різний. Як зазначалося вище іноді стан перестає турбувати через кілька років, але може тривати все життя. Багато людей добре справляються зі станом, змінюючи спосіб життя.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм