Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Злоякісна гіпертермія: що це за стан та які його симптоми?

Злоякісна гіпертермія: що це за стан та які його симптоми?Оперативні втручання попри їх інколи життєву необхідність можуть мати певні ризики, як відповідно і наркоз, що надається при цьому. Так основним негативним наслідком звичайної анестезії є злоякісна гіпертермія, яка є результатом дії певних препаратів. Тому детальніше розберемо, чому виникає злоякісна гіпертермія та які її основні прояви.

Злоякісна гіпертермія – це патологічний стан генетичного генезу, що характеризується тяжкою реакцією на певні анестезіологічні препарати, які зазвичай використовуються під час оперативного втручання.
Порушення вражає деяких людей, які мають генетичну схильність до нього. Так спостерігається збільшення частоти серцевих скорочень і підвищення температури тіла.

Основні причини

В основі розвитку злоякісної гіпертермії покладено різні генетичні зміни, які спричиняють аномальні білки в м’язових клітинах тіла. Тобто у більшості випадків люди успадковують ген сприйнятливості до злоякісної гіпертермії. Хоча ця мутація не викликає жодних симптомів у повсякденному житті, при наявності мутації та впливі певних анестетиків або, у рідкісних випадках, високій температурі чи напруженій діяльності це викликає аномальне вивільнення кальцію з м’язових клітин. М’язові клітини згодом гинуть і вивільняють велику кількість калію в кров, що викликає додаткові симптоми та ускладнення.
 
При цьому не є виключенням, що патологія може бути результатом випадкової генетичної зміни. Попри те, що злоякісна гіпертермія поширена в сім’ях, можна бути носієм мутації захворювання і не знати про це.
 
До анестезіологічних засобів, які можуть спровокувати злоякісну гіпертермію можна віднести інгаляційні загальні анестетики (наприклад, галоман, севофлуран), внутрішньовенні міорелаксанти швидкої дії.
Пам’ятайте, що перед будь-якою хірургічною процедурою лікар хірург та анестезіолог проводять консультацію з пацієнтом, обговорюючи можливі проблеми та ускладнення.

Характерні ознаки

У більшості випадків жодних ознак або симптомів злоякісної гіпертермії не виникає, доки людина не отримує певні препарати для анестезії. При цьому симптоми злоякісної гіпертермії можуть не виникати при кожному впливі тригерних препаратів.
 
Після початку впливу лікарської речовини на розвиток злоякісної гіпертермії будуть вказувати наступні симптоми:
  • підвищене серцебиття (тахікардія);
  • стрімке підвищення температури тіла;
  • підвищене продукування вуглекислого газу та низький вміст кисню, поверхневе дихання;
  • сеча стає темною;
  • ригідність м’язів.
Без вчасного надання медичної допомоги стан прогресує спричиняючи додаткові загрозливі для життя ускладнення у вигляді внутрішньої кровотечі, зупинки серця, ураження головного мозку, судом та коми.

Діагностика та тактика лікування

У багатьох випадках немає ознак злоякісної гіпертермії до її виникнення. Тому саме моніторинг під час і після операції може допомогти лікарям визначити ознаки злоякісної гіпертермії, аби вчасно надати допомогу.
Попередньо самостійно можливо провести генетичне тестування (наприклад, біопсія м’язів) для виявлення генетичних змін та схильності до злоякісної гіпертермії.
 
Не є виключенням коли людина знаходиться в групі ризику і симптоми порушення виникнуть лише після проведення кількох оперативних втручань.

Без своєчасного лікування ускладнення злоякісної гіпертермії можуть бути небезпечними для життя. Тому як тільки виникають симптоми даного порушення припиняється дія будь-яких препаратів, що можуть викликати реакцію та вводиться спеціальний препарат. Оперативне втручання завершується якомога швидше. Як і якомога скоріше усуваються виниклі симптоми гіпертермії. Враховуючи, що основним проявом є висока температура тіла внутрішньовенно вводяться охолоджені розчини, прикладаються пакети з льодом. Також пацієнту забезпечується оксигенотерапія, призначаються препарати для коригування серцебиття.

З метою запобігання злоякісної гіпертермії, важливо повідомити лікаря, при наявності у когось з родини цього захворювання або історію побічних реакцій на препарати для анестезії.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм