Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Емболічний інсульт: основні симптоми та методи лікування

Емболічний інсульт: основні симптоми та методи лікуванняВідсутність кровопостачання призводить до серйозного пошкодження клітин мозку.

Емболічний інсульт – це патологічний процес, що супроводжується формуванням тромбу в інших частинах тіла з наступним його рухом кровотоком до мозку. 
 
Відповідно коли тромб застряє в судині (артерії), блокуючи кровопостачання і виникає інсульт. 
 
Відмітимо, що емболічний інсульт являється різновидом ішемічного.

Основні причини

Механізм розвитку захворювання полягає в потраплянні згустку крові (тромбу) переважно з серця чи артерій верхньої частини грудної клітки та шиї до мозку. При його руху він може потрапити до вузької судини перекриваючи кровопостачання. Ці закорковування називаються емболами, що можуть утворюватися з бульбашок повітря, жирових кульок або бляшок зі стінки артерії. 
 
Відповідно до факторів ризику можна віднести ті стани, які можна контролювати та ті які знаходяться поза зоною впливу. Щодо першого варіанту, то запобігти формуванню емболії можливо контролюючи рівень холестерину, показники артеріального тиску, маси тіла та відмовившись від шкідливих звичок та будучи фізично активним.
 
До неконтрольованих факторів ризику можливо віднести вік (ризики вищі після 40 років), спадковість (випадки інсульту у родині), хвороби серця, аутоімунні захворювання, вроджені аномалії серця. Також причиною можуть слугувати інфекційні процеси, новоутворення серця.
 
Не є виключенням, коли інсульт виникає раптово.

Характерні ознаки

При появі симптомів їх специфіка залежатиме від того, яка частина мозку зазнала ураження.
До загальних та найбільш поширених проявів можна віднести наступні стани:
  • порушення мовлення;
  • порушення ходьби;
  • оніміння кінцівок або будь-якої сторони обличчя;
  • параліч однієї частини тіла;
  • нудота;
  • раптовий головний біль без конкретної причини;
  • порушення зору (двоїння в очах);
  • підвищена сонливість;
  • запаморочення та втрата свідомості. 
Одразу відмітимо, що емболічний інсульт не викликає жодних унікальних симптомів. 

Діагностика та тактика лікування

Оскільки емболічний інсульт є загрозливим для життя станом навіть секунда у початку лікування може бути вирішальною. Тому для перевірки та наступної терапії інсульту можуть знадобитися візуалізаційні тести у вигляді КТ та МРТ, УЗД, ЕХО-КГ. Додатково проводяться лабораторні дослідження крові.
 
Лікування розпочинатиметься з медикаментозних препаратів шляхом введення ліків, що руйнують тромби. Відзначимо, що ліки для усунення тромбів можна вводити протягом 4,5 годин після перших симптомів інсульту. А от механічне видалення тромбу, також відоме як механічна тромбектомія, можна проводити протягом 24 годин після перших проявів захворювання.

Конкретне лікування залежатиме від залученої ділянки мозку та стадії ураження. Також при розвитку інсульту лікар шукатиме причину, щоб пацієнт міг пройти лікування та запобігти новому. При емболічному інсульті невизначеного генезу слід розглянути подальше лікування з тривалим серцевим моніторингом, трансезофагеальною ехокардіографією та МРТ серця.
 
Важливо розуміти, що обізнаність факторів ризику інсульту може допомогти запобігти патології в майбутньому, особливо якщо вживаються інші профілактичні заходи. До прикладу при наявності в анамнезі цукрового діабету чи хронічного аутоімунного захворювання необхідно регулярно відвідувати свого лікуючого лікаря. Також не варто забувати про дотримання здорового способу життя.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм