Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні прояви алергічної реакції на обличчі

Основні прояви алергічної реакції на обличчіНагадаємо, що алергічна реакція являє собою специфічний тип чутливості до впливу певного алергену, будь-то певний харчовий продукт або пилок, чи шерсть тварин. Так організм сприймає алерген як чужорідний агент і відповідно реагує на це.

Алергічна реакція може проявлятися на будь-якій частині тіла, однак саме обличчя є найпоширенішою ділянкою прояву порушення. Це пов’язано з тим, що шкіра обличчя є найбільш чутливою до впливу інших подразників.
 
Так до прикладу алергічний контактний дерматит може викликати невеликі шишки або висипання, які червоніють, сверблять і зазвичай локалізуються в області контакту з алергеном. 

Типи алергічних реакцій, які можуть проявлятися на обличчі

  • Сезонна алергія (сінна лихоманка): відповідно до назви для даного типу алергії характерна сезонність. Переважно це весняний період. До загальних проявів які можуть спостерігатися на обличчі відносять зміни зі сторони очей, а саме набряк, свербіж, сльозотеча. Сильна алергічна реакція може ускладнитися алергічним кон’юнктивітом.
  • Укуси комах та тварин: при алергії на шерсть та слину тварин спостерігатиметься чхання, закладеність носа та висипання по типу кропив’янки (підняті горбки на шкірі) на шиї та обличчі. 
Даний тип висипання з наступною появою рубців спостерігатиметься й при укусах комах.
  • Атопічний дерматит: на обличчі та шиї, а також інших частинах спостерігатиметься поява лускатих та сверблячих ділянок.
  • Контактний дерматит: характерна поява червоного висипу на обличчі при прямому контакті з певним алергеном. Прикладом алергену може бути торкання до рослини або використання нової марки правильного порошку. Може виникнути питання, як контактний дерматит пов’язаний з алергією на обличчі? Просто чи помічали Ви, як часто торкаєтесь руками до обличчя протягом дня. Тому контактний дерматит поблизу очей або рота не є чимось незвичайним.
  • Харчова алергія: нам відомо, що харчові продукти є найпоширенішим видом алергічної реакції. При чому тип продукту та тяжкість реакції у кожного відбувається по різному. Однак, щодо проявів на шкірі обличчя, то можлива поява висипу або набряку навколо рота. 
Звісно, що тяжким проявом алергії є набряк язика та горла. У цьому випадку пацієнтові необхідне надання невідкладної допомоги.
  • Лікарські засоби: як і харчові продукти, алергія на певні ліки також може варіюватися від тяжкого до легкого перебігу. Тобто можлива як поява висипання на обличчі, так і анафілактичний шок.

Характерні ознаки

  1. Свербіж очей.
  2. Набряк губ та шкіри обличчя.
  3. Поява плям на шкірі. При цьому у людини може розвинутися червоний висип на одній ділянці після використання крему для обличчя, тоді як у когось іншого, наприклад при вдиханні пилку, може виникнути поширений висип.
  4. Свербіж або печіння.
  5. Шкіра може бути сухою з можливими тріщинами.
Відповідно залежно від типу алергену симптоми можуть виникнути протягом секунд або хвилин, або ж поступово упродовж наступних кількох годин.

Діагностика та тактика лікування

Насамперед з метою подальшого правильного лікування алергічної реакції необхідно визначити алерген. З цією метою пацієнтові рекомендовано вести спеціальний щоденник, де вказуватиметься тип вживаних продуктів чи іншу діяльність з наступним визначенням закономірності. Більш специфічні тести проводитимуться під призначенням лікаря алерголога.
 
Лікування алергічної реакції залежатиме від стадії тяжкості та її типу. Тобто відповідно, що якщо анафілактичний шок потребує проведення невідкладної допомоги, то інші алергічні реакції на обличчі можливо досить швидко вилікувати. Для цього доцільним буде призначення антигістамінного препарату, місцево (мазь, очні краплі, спреї) – кортикостероїд. При більш тяжких випадках – імунотерапію, коли відбувається поступове введення все більшої дози алергену, щоб організм звик до нього. Однак відзначимо, що кортикостероїди слід використовувати лише на короткочасній основі, як правило, менш як 2 тижнів, і не слід використовувати навколо очей. Пацієнт та лікар повинні вибрати найкращий курс лікування на основі конкретної алергії та її тяжкості.

Маленька підказка, що самостійно полегшити свербіж та зменшити запалення допоможе прохолодний компрес.

Також варто уникати впливу алергену. Тому припиніть використовувати будь-які продукти, які могли сприяти появі висипу, і зверніться до лікаря, якщо симптоми не зникнуть через кілька тижнів.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм