Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алергія на антибіотики: симптоми та наслідки

Алергія на антибіотики: симптоми та наслідкиХоча б раз у житті практично кожна людина змушена вживати антибіотики, адже лише вони ефективно лікують бактеріальні інфекції, які часто зустрічаються в сучасному житті. Проте у деяких людей виникає алергічна реакція на той чи інший антибактеріальний препарат. Як визначити симптоми даної алергії, та що варто робити в такому разі?

Симптоми алергії на антибіотики

В соновному алергію викликають антибіотики пеніцилінового ряду, проте, звичайно, бувають і винятки. Частіше алергічна реакція настає після повторного вживання ліків, а не після їх першого прийому. Алергія на антибіотики більш ймовірно буде проявлятися у хронічно хворих людей з важкими патологіями, наприклад, з ВІЛ, лімфолейкозом, подагрою тощо. Також важливу роль тут відіграє спадкова схильність.

Симптоми алергії можуть бути місцевими та загальними. Від перших частіше страждають діти та люди похилого віку.

Симптоми алергії на антибіотики загального характеру наступні:
  • Анафілактичний шок. Він виникає вже через декілька хвилин (не пізніше, ніж за півгодини) після прийому ліків. Цей симптом може проявлятися набряком гортані, утрудненим диханням, висипанням, зниженням тиску.
  • Лікарська лихоманка. Різке підвищення температури тіла, яке триває декілька днів та з’являється десь через тиждень після регулярного прийому антибіотиків.
  • Біль у суглобах, збільшення лімфатичних вузлів, висипання, підвищення температури тіла через декілька тижнів після прийому антибіотиків.
Проте найчастіше симптоми алергії на антибіотики є місцевими. До них належать:
  • кропив’янка – червоні плями по тілу, які сверблять і зливаються між собою;
  • набряк Квінке – сильний набряк ділянки тіла, який супроводжується почервонінням, дуже свербить, особливо небезпечним є в зоні гортані, адже провокує утруднення дихання;
  • висипання на шкірі різної локалізації та обсягу;
  • почервоніння певних ділянок шкіри після потрапляння на них сонячних променів.
Можливі й інші симптоми, вказані є найбільш розповсюдженими. Що стосується проявів алергії загального характеру, їх буває важко пов’язати з прийомом ліків, оскільки вони можуть виникнути через тиждень і більше після вживання антибіотиків. Це ще більше ускладнює ситуацію.

Що робити при алергії на антибіотики?

Якщо виникають перші підозрілі симптоми, які можуть вказувати на алергію, варто терміново звернутися за медичною допомогою. Перш за все лікар повинен визначити, чи є в людини алергія саме до цього препарату. Це можна зробити такими способами:
  1. Взяти шкірні алергопроби. На поверхню шкіри наноситься речовина-алерген, для цього на шкірі роблять невеличкі подряпини, де речовина буде контактувати з організмом. Якщо на шкірі згодом з’являються якісь видимі зміни, значить у людини алергія на даний антибіотик.
  2. Зробити аналіз крові на наявність імуноглобуліну Е. Позитивний результат підтвердить наявність алергії.
Щоб позбутися алергії на певний препарат, слід дотримуватися такої послідовності дій:
  1. Відмінити даний антибіотик, замінити його на препарат іншої групи за рекомендацією лікаря.
  2. Приймати препарати для усунення симптомів алергії: антигістамінні засоби, сорбенти тощо. Їх теж приймають лише за призначенням.
Якщо симптоми алергії є сильними, варто негайно звернутися до лікаря. Особливо це стосується набряків, утруднення дихання та інших станів, які несуть реальну небезпеку життю людини.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм