Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алергія восени: чому можливе сезонне загострення?

Алергія восени: чому можливе сезонне загострення?Прийнято вважати, що найбільш важкий період для алергіків – весна й літо, а ось з приходом перших холодів їм можна розслабитися. Насправді, це не зовсім так, адже існують види алергії, які починають давати про себе знати саме восени. Отже, від чого ж людина може почати страждати вже з вересня?

Найбільш поширені види осінньої алергії

До осінніх видів алергії належать наступні:

Алергія на амброзію та деякі інші рослини. Справа в тому, що амброзія починає цвісти ще влітку, а закінчує вже ближче до жовтня, тож у вересні ще рано розслаблятися людям, які страждають від цього алергену. Також цілий ряд інших рослин, на які може виникнути реакція організму, починає цвісти досить пізно. До них належить кропива, лобода, полин. Їхній пилок осідає на землю та здатен зберігатися там впродовж тривалого періоду часу, особливо при сухій погоді. Цей пилок розноситься з вітром на великі відстані та є причиною алергії для деяких людей.

Алергія на грибки та спори плісняви. Це один із найбільш підступних видів осінньої алергії, адже пліснява призводить до такого серйозного ускладнення зі здоров’ям, як бронхіальна астма. Чому ж саме восени відзначається пік алергії на різноманітні грибки? Справа в тому, що саме в цей період починаються дощі та мряка, повітря стає дуже вологим, що є оптимальним середовищем для розмноження та розповсюдження грибків і бактерій. До того ж, восени починає опадати, пріти та гнити листя з дерев, що теж сприяє розмноженню патогенних мікроорганізмів. Саме в цей період у під’їздах багатьох будинків утворюється пліснява – один з найбільш небезпечних алергенів. Під час вдиху грибки та їхні спори потрапляють до дихальних шляхів і починають там активно розмножуватися. Вони виділяють токсичні речовини, які викликають головний біль та алергічні реакції.

Алергія на побутовий пил. Пилові кліщі активують свою діяльність з початком опалювального сезону. Вони можуть бути в килимах, меблях, м’яких іграшках та інших побутових джерелах пилу. Людське око не може побачити такого кліща, він занадто маленький. Складність полягає в тому, що під час дихання пил потрапляє до легенів, викликаючи кашель, хрипи та алергічні симптоми.

Алергія на харчові продукти. Восени імунітет різко знижується, через зменшення тривалості світлового дня та похолодання здоров’я стає слабшим. Через всі ці фактори імунна система більш гостро реагує на зовнішні збудники, тому алергію може викликати багато продуктів: молоко, горіхи, цитрусові тощо. Алерген потрапляє до слизових оболонок, шлунку та крові, реакція на нього може виявлятися нудотою, здуттям живота, розладами травлення.

Профілактика та лікування осінньої алергії

Головний захід з профілактики осінньої алергії – зміцнення імунітету влітку. Особливу увагу треба приділити раціону свого харчування, помірним фізичним навантаженням, прогулянкам на свіжому повітрі. Також дуже важливо стежити за чистотою приміщень, у яких перебуває людина вдень та вночі. Однозначно корисним буде періодичне вологе прибирання.

Лікування симптомів алергії здійснюється за допомогою вживання антигістамінних та протинабрякових препаратів, іноді будуть потрібні кортикостероїди (але лише за рекомендацією лікаря). Проте головне – визначити алерген. Якщо реакція проявляється на пилок рослин, гуляти на вулиці краще після дощу, вікна у приміщенні щільно закривати, після прогулянки прийняти душ. Алергія на побутовий пил вимагає більш ретельного та систематичного прибирання. Якщо реакції виникають на грибки, варто гуляти лише в сонячну, суху погоду, не допускати надмірної вологості повітря в приміщенні. Алергія на харчові продукти вимагає корегування свого денного раціону.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

 


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм