Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що таке кромони? Чи можна з їх допомогою позбутися алергії?

Що таке кромони? Чи можна з їх допомогою позбутися алергії?Алергія – це проблема багатьох сучасних людей, вона може бути як сезонною, так і хронічною, якщо контакт з алергеном відбувається постійно. Щоб уникнути її проявів лікарі рекомендують різні препарати, зокрема і кромони. Що ж це за ліки, коли і яким чином їх треба приймати?

Що таке кромони, який механізм їхньої дії?

Кромони – це препарати, які застосовуються для комплексної терапії запальних та алергічних хвороб. Вони бувають у формі гелів, аерозолів, мазей, крапель, свічок, таблеток, інгаляторів. Різні форми випуску дозволяють забезпечувати місцеву дію препарату на локальні ділянки: ніс, очі, дихальні шляхи.

Дія кромонів при алергії розвивається на фоні їх тривалого застосування. Їхній механізм роботи ґрунтується на попередженні алергічної реакції та блокуванні запальних процесів. Вони впливають на рецептори, які викликають імунну реакцію організму на алерген. Головна діюча речовина у таких препаратів – кромогліциєва кислота.

Фактично кромони – це протизапальні препарати профілактичної дії. Для їхньої результативності необхідний тривалий курс лікування. При цьому лікарі стверджують, що кромони не викликають побічних реакцій, завдяки чому застосовуються для лікування від алергії та, наприклад, бронхіальної астми як у дорослих, так і у дітей. Кромони здійснюють блокування гістаміну та його вивільнення, у результаті чого контакт з алергеном не викликає негативної реакції організму.

Кромони впливають на клітини-мішені, гальмують їх основні функції, що дозволяє попередити розвиток астми. Крім того, вони покращують загальний стан організму.

Показання та протипоказання до застосування кромонів

Кромони часто призначають лікарями у таких випадках:
  • при нападах бронхіальної астми;
  • при алергічному бронхіті;
  • під час сезонного алергічного риніту, кон’юнктивіту.
Слід розуміти, що кромони не здатні швидко подолати напад алергії, проте їх систематичне застосування дозволяє зберегти позитивний результат на декілька місяців.

Саме тому їх рекомендовано вживати у комплексі з антигістамінними препаратами, особливо це стосується періоду загострення алергії.

Кромони не рекомендується застосовувати у період вагітності та при наявності чутливості до основних компонентів препаратів.

Ці препарати швидко всмоктуються через слизові оболонки, проте при цьому вони не мають системної дії. Дуже рідко тривале використання кромонів призводить до появи сухого кашлю та бронхоспазмів. Також можливі розлади роботи шлунково-кишкового тракту, однак ця побічна реакція є досить рідкісною. У випадку появи побічних реакцій слід припинити вживання препарату та проконсультуватися з лікарем.

Отже, кромони – це ефективний засіб боротьби з алергією. Він не допоможе позбутися її повністю, проте може забезпечити досить тривалий позитивний ефект. Необхідно розуміти, що дія кромонів має накопичувальний характер, кількість препарату повинна досягти певного показника в організмі людини, щоб він почав проявляти свої властивості. Деякі лікарі радять починати вживати кромони за декілька тижнів до початку сезонної алергії, якщо вона буває щороку. Тоді можна сподіватися на легкий її перебіг або й повну відсутність симптомів. Та слід усвідомити той факт, що подібні лікарські засоби можна вживати лише за призначенням лікаря, який визначить необхідний препарат, встановить тривалість лікування та необхідне дозування. Кромони – це не панацея від алергії, але вони є важливими для покращення стану людей, які страждають від неї чи від бронхіальної астми.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм