Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Тератома: основні симптоми кісти яєчника

Тератома: основні симптоми кісти яєчникаКіста яєчника являє собою доброякісне новоутворення, що найчастіше формується з нерозкритого фолікула або тканин жовтого тіла. Може бути безліч причин розвитку кісти, і в залежності від цього і класифікують її види. Наразі розберемо детальніше один із типів кісти, а саме тератому.

Дермоїдна кіста або зріла кістозна  тератома - це патологічний стан, що характеризується формуванням новоутворення з епітеліальних клітин. Відмітимо, що ембріональні клітини потрапляють в яєчник ще в процесі ембріонального розвитку жінки, тобто цей різновид кіст є вродженим.
 
Не є виключенням коли пухлину вдається виявити ще в дитинстві. 

Фактори ризику

Достеменно невідомо чому відбувається формування тератоми.
 
Однак до провокуючих факторів пухлини, що можуть спровокувати ріст клітин відносять саме гормональні зміни (період вагітності, клімакс, пубертатний період, приймання гормональних препаратів). 

Основні прояви тератоми

Такий тип кіст є досить поширеним. Особливістю їх є те, що вміст кісти може бути заповнений сальною рідиною, часто в поєднанні з пасмами волосся, а інколи навіть й зубами.
Однак при цьому симптоми розвитку кісти можуть бути відсутніми. Скарги виникатимуть або вже при розвитку гострого стану (перекрут яєчника), нагноєнні кісти, або при досягненні тератоми великих розмірів та її тиску на навколишні тканини. 

Відповідно у жінки виникатимуть наступні скарги:
  • больові відчуття внизу живота;
  • порушення зі сторони сечовипускання та акту дефекації;
  • поява відчуття розпирання;
  • зовнішні зміни у вигляді асиметрії живота.
У тому разі якщо біль стає різким, гострим та нестерпним - викликайте швидку, оскільки це може бути ознакою перекруту ніжки кісти, небезпечного для життя стану.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься шляхом проведення УЗД. Інколи для уточнення призначається КТ. З метою встановлення причини розвитку кісти лікар може додатково призначити лабораторні дослідження крові та інші інструментальні методи.
 
Основою лікування тератоми є проведення оперативного втручання - цистектомії. Об'єм операції залежатиме від розміру кісти, наявності ускладнень. У більшості випадків проводиться лапароскопічна операція. Однак саме своєчасне діагностування пухлини та її невеликі розміри дадуть можливість провести органозбережну операцію. В протилежному випадку,  великі розміри тератоми можуть бути показаннями до повного видалення яєчника.
 
Не є виключенням коли кіста має безсимптомний перебіг, тоді може обиратися тактика спостереження. Однак при цьому враховуються й можливі ризики таких дій, таких як розвиток злоякісного процесу, перекрут ніжки кісти. Щодо останнього ускладнення, то воно є дуже поширеним при наявності у жінки тератоми. І відповідно у разі розвитку перекруту ніжки кісти виникає гострий хірургічний стан, що потребує надання екстреної допомоги.
 
Можливі й випадки рецидиву у майбутньому в здоровому яєчнику.
 
Тому жінку повинні насторожувати поява больових відчуттів в ділянці придатків, та спонукати її до звернення до лікаря. Також не варто нехтувати профілактичними оглядами у лікаря гінеколога щорічно.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм