Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Цитомегаловірусна інфекція: негативний вплив захворювання під час вагітності

Цитомегаловірусна інфекція: негативний вплив захворювання під час вагітностіЦитомегаловірусна інфекція належить до родини герпесвірусів та викликається людським бета-герпесвірусом 5-го типу. Після зараження вірус залишається в клітинах організму на все життя та може періодично виділятися (після лікування) з біологічними рідинами упродовж декількох тижнів.
Для здорових людей захворювання може протікати абсолютно безсимптомно, однак при зниженому імунітеті та ряду розвитку інших патологічних станів наслідки для організму можуть досить критичними. Розберемо детальніше про вплив на організм матері та плоду цитомегаловірусу у період вагітності.

Механізм зараження полягає у безпосередньому контакті з носієм інфекції або контакту з біологічними речовинами хворого (сеча, кров, слина, грудне молоко та ін.). Звісно не є виключенням зараження у період вагітності від матері до плоду. У цьому випадку великі ризики переривання вагітності у першому триместрі, передчасні пологи або народження дитини з вродженою формою цитомегалії.

Як проявляється цитомегаловірус у період вагітності?

У тому випадку якщо вагітна має нормальну функціонуючу імунну систему, інфекція протікатиме безсимптомно. Рідше у жінки виникають наступні скарги:
  • зміна настрою;
  • біль у м'язах;
  • підвищення температури;
  • слабкість;
  • головний біль;
  • симптоми тонзиліту;
  • при діагностиці спостерігається збільшення печінки та селезінки. 
При народженні дитини з вродженою формою цитомегаловірусу високі ризики розвитку летального результату або появи ускладнень у вигляді глухоти (у старшому віці), енцефаліту, гідроцефалії, ураження нервової системи та ін.

Діагностика та лікування

Велику роль під час вагітності становить своєчасне проведення лабораторного дослідження крові на антитіла до цитомегаловірусу.
Так при наявності антитіл IgM до вірусу при негативному IgG свідчить про те, що жінка інфікувалася нещодавно, а захворювання тільки починає розвиватися. Позитивний результат аналізу на виявлення антитіл IgG та IgM означає про протікання захворювання в гострому періоді.
 
Позитивний результат IgG, свідчить про те, що вагітна є носієм вірусу.  А антитіла свідчать про формування стійкого імунітету до збудника. 
 
При виявленні вірусу під час вагітності з метою зменшення ризиків передачі його плоду призначається десенсибілізуюча та загальнозміцнювальна терапія. А саме імуномодулятори та вітамінні комплекси. Основою специфічного лікування є людський імуноглобулін. Зауважимо, що призначення препаратів вираженої токсичної дії не є доцільним під час вагітності.

Профілактика

  1. Планування вагітності з попереднім здаванням серологічного тесту на цитомегаловірус.
  2. Дотримання правил гігієни всією родиною.
  3. Проведення гігієнічної обробки рук.
  4. Уникання незахищених статевих контактів.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм