Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Різновид методів контрацепції: найефективніші засоби

Різновид методів контрацепції: найефективніші засобиПопри те, що кількість методів контрацепції зростає з кожним роком, рівень небажаних вагітностей та венеричних захворювань все ще залишається на високому рівні. Тому розберемо основні ефективні контрацептивні засоби та показання до їх застосування.

Контрацепція– це застосування протизаплідних методів та засобів різного походження, з метою запобігання небажаної вагітності.
Вибір контрацепції достатньо складний процес і він, відповідно, залежить від індивідуальних факторів: гормональний фон, віковий фактор, наявність супутніх захворювань та ін. Кожен метод має як свої переваги, так і недоліки. Тому оптимальним варіантом буде попередня консультація у лікаря, з приводу вибору необхідного засобу.

Оральні контрацептиви

Комбіновані оральні контрацептиви (КОК) належать до одних з найефективніших засобів запобігання небажаної вагітності. Ця ефективність досягається при правильному застосуванні: важлива точність і регулярність приймання препарату. Один-два пропуски загрожує миттєвим зачаттям. Комбіновані оральні контрацептиви складаються з синтетичних аналогів двох гормонів (естроген та прогестин), які впливають на репродуктивне здоров’я жінки, блокуючи настання зачаття.

Також приймання оральних контрацептивів запобігає розвитку багатьох гінекологічних патологій, які виникають на фоні гормональних порушень.
Нюансами застосування даного методу являється низка протипоказань (вагітність, період лактації), важливість регулярного приймання в однаковий час, відсутність захисту від ІПСШ (інфекції, що передаються статевим шляхом), зниження ефективності при паралельному вживанні інших препаратів (антибіотики). Призначаються КОК виключно лікарем, після проведення ряду обстежень.

Бар’єрна контрацепція

Належить до одного з основних методів контрацепції, який є надійним варіантом від небажаної вагітності та ІПСШ (при використанні презерватива для чоловіків).

Представниками бар’єрного методу контрацепції є жіночий та чоловічий презерватив, матковий ковпачок, піхвова діафрагма.

Застосування презервативів не має протипоказань (окрім алергії на латекс), тому їх можна використовувати без попередньої консультації лікаря. Важливим моментом є придбання якісних презервативів, щоб запобігти їх пошкодження. 

Внутрішньоматкові спіралі

Внутрішньоматкова спіраль являє собою конструкцію Т-подібної форми з пластику, срібла або міді. Контрацептив встановлюється в шийці матки, і тільки тим жінкам які вже народжували та не мають гінекологічних протипоказань (запальні процеси, вагітність, фіброміома, ерозія шийки матки).

Спіраль може бути гормонального (постачає прогестерон для перешкоджання дозрівання яйцеклітини) та негормонального (подразнюється слизова матки, на що у відповідь починають діяти фагоцити – клітини імунної системи) виду.

До ускладнень, які можуть виникнути належить можливе відторгнення спіралі організмом або її випадання, менструація може набувати більшої тривалості та рясності.

Варто пам’ятати, що перерваний статевий акт не належить до методів контрацепції. Тим паче він є абсолютно ненадійним (оскільки сперматозоїди містяться у змазці при процесі статевого акту) та шкідливим для здоров’я чоловіка.

Процес планування сім’ї та вибір контрацептивного засобу тісно пов’язані, оскільки містять комплекс заходів спрямовані на контролювання та розв’язання наступних задач:
  • запобігання небажаної вагітності;
  • регулювання інтервалів між вагітностями;
  • контролювання та вибір часу вагітності, залежно від віку батьків.
Перед застосуванням контрацептивів необхідно пройти повне комплексне обстеження. Це дасть можливість підібрати найбільш ефективний метод контрацепції, з урахуванням індивідуальних особливостей організму.

Автор: Наталія Холявицька 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм