Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Агалактія: причини відсутності молока у породіллі

Агалактія: причини відсутності молока у породілліЗ 1 по 7 серпня проходить Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування, з метою його популяризації в інтересах зміцнення здоров’я немовлят в усьому світі. Жіноче молоко містить необхідні поживні речовини, які так потрібні для розвитку дитини. Але як діяти, якщо після народження дитини у жінки відсутня або знижена лактація з критичною нестачею грудного молока? Розберемо, чому може виникати такий стан та як можливо його запобігти.

Агалактія– це патологічний стан, який характеризується повною відсутністю грудного молока. Тобто жінка не може вигодовувати свою дитину внаслідок відсутності секреції молока після пологів.
Стан, який супроводжується частковою відсутністю молока називається гіпогалактією.

Проблема може бути, як первинного, так і вторинного характеру. Первинна агалактія розвивається внаслідок порушення з боку ендокринної системи, а саме через зниження вироблення пролактину – гормону, що відповідає за лактацію. В більш рідких випадках первинна форма патології викликається стресом.

Вторинна агалактія викликається анатомічними змінами з боку молочних залоз, а саме внаслідок їхньої недорозвиненісті (інфантилізм), також патологією гіпофіза, цукровим діабетом.

Крім того до причин агалактії можна віднести наступні стани:
  • атрофія молочних залоз, але при їхньому нормальному розвитку. Найчастіше зустрічається у жінок які народжували в пізньому віці, або тривалий час мали розлад в харчуванні (голодування);
  • невідповідне харчування;
  • нервові розлади.

Прояв та класифікація агалактії

При аналізу розвитку клінічної картини захворювання враховується час припинення лактації та причина яка його викликала:
  1. Істинна агалактія: характеризується повною відсутністю грудного молока. Викликається порушенням функціонування ферментів, недорозвиненістю молочних залоз та патологіями зі сторони ендокринної системи.
  2. Відносна агалактія: особливістю даної форми є поява агалактії у жінки, яка раніше не мала труднощів з лактацією. Найчастіше розвиток відносної агалактії пов’язаний з наявністю в анамнезі різного роду захворювань, дією зовнішніх чинників: погане або недостатнє харчування, дотримання суворої дієти, переживання сильних стресів в останньому триместрі вагітності.
Розвиток агалактії супроводжується відсутністю виділень з соска, які характерні для періоду лактації та при натисканні на нього й молочну залозу не виділяється молоко. Вторинна агалактія проявляється поступовим зменшенням виділенням молока.

Діагностика

Для того, щоб встановити причину, яка викликала відсутність лактації призначається комплексне обстеження, яке містить в собі наступні методи:
  • лабораторні аналізи крові: дослідження рівня пролактину;
  • УЗД молочних залоз, для визначення порушень зі сторони формування залозистого компонента грудей;
  • КТ, з метою виключення новоутворень, що впливатимуть на гормональний фон.
Також можливе проведення консультацій вузькопрофільних спеціалістів.

Лікування та профілактика

Лікування та можливість повернення лактації залежатиме від першопричини захворювання. При діагностуванні істинної агалакії на жаль відновити процес виділення грудного молока неможливо. Малюку призначаються відповідні замінники (суміші).

В тому випадку, якщо за порушенням стоїть певна патологія, назначається відповідна комплексна терапія. Також важливо стимулювати лактацію за допомогою фізіотерапевтичних процедур, дієтотерапії та препаратів для стимуляції лактогенезу.

Запобігти розвитку первинної агалактії неможливо. Проте для успішної виниклої лактації необхідно дотримуватися режиму сну, відпочивати, уникати стресів та правильно харчуватися.

При виникненні порушень з боку лактації, не опускайте руки та зверніться до спеціаліста. Адже грудне молоко – це найкраще харчування для новонародженого. 

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм