Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

У чому небезпека дефіциту вітаміну D – коментарі експертів

У чому небезпека дефіциту вітаміну D – коментарі експертів1 грудня 2016 року в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» пройшла прес-конференція на тему «Дефіцит вітаміну D – проблема національного та глобального масштабу». На ній доповідали найвідоміші у світі спеціалісти з питань боротьби з дефіцитом вітаміну D: професор Майкл Ф. Холік (Бостон, США), Професор Павел Плудовські (Варшава, Польща) та Професор Владислав Поворознюк (Київ, Україна). Вони поділилися з українськими лікарями інструментами виходу із загрозливої ситуації, що склалася в Україні, та донесли важливість цієї проблеми до суспільної думки.

Офіційно стало відомо, що дефіцит вітаміну D в організмі існує у 95 із 100 українців. Така ситуація спровокована тим, що в достатній кількості його практично неможливо отримати ні з продуктів харчування, ні внаслідок перебування на сонці.У чому небезпека дефіциту вітаміну D – коментарі експертів

Професор Владислав Поворознюк (Київ, Україна), доктор медичних наук, президент Української асоціації остеопорозу, керівник Українського відділення Європейської асоціації з вітаміну D (EVIDAS) озвучив невтішну статистику рівня дефіциту D в Україні. «81,8 % дорослого населення мають гостру нестачу вітаміну D в організмі, 13,6 % – недостатню кількість. І лише у 4,6 % українців рівень вітаміну D відзначається у нормальній кількості», – розповів Поворознюк.

У чому небезпека дефіциту вітаміну D – коментарі експертівПрофесор Майкл Ф. Холік (Бостон, США), доктор медичних наук, професор медицини, фізіології та біофізики, директор Геліотерапевтичного дослідницького центру Бостонського університету зазначив, що дефіцит вітаміну D – це загальносвітова проблема. «У зоні ризику сьогодні знаходяться всі люди. Доведено, що 80 % населення у світі страждають на дефіцит вітаміну D. Більшість не усвідомлює, наскільки вітамін D важливий для організму, – наголосив Холік. – Рахіт, про який всі більш-менш знають, – це лише вершина «айсбергу» захворювань, до яких може призвести нестача цього вітаміну. Іншими хворобами є остеомаляція (болі у кістках), цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, ревматоїдний артрит, високий артеріальний тиск, рак».

Професор Павел Плудовські (Варшава, Польща)У чому небезпека дефіциту вітаміну D – коментарі експертів, професор, голова Європейської асоціації з вітаміну D (EVIDAS), підтвердив висновки американського колеги. «Вітамін D є важливим для попередження хвороб – вірусних, бактеріальних інфекцій, аутоімунних захворювань, – додав Плудовські. – Наразі в Європі 70 % населення також страждають від гострого дефіциту вітаміну D».

Експерти наголосили, що існує лише 2 природних джерела отримання вітаміну D: промені сонця у літній час (лише у проміжок з 10:00 до 15:00) та деякі продукти харчування (такі, як морська риба, яйця, молоко). Але їх недостатньо для поповнення запасів вітаміну D в організмі. Наприклад, в Україні сонце активне тільки 3 місяці, а гостра нестача ультрафіолету триває з жовтня по квітень. З другого джерела, їжі, отримати достатню кількість також практично неможливо. Бо випивати кожен день по 10 склянок молока, їсти по 500 грамів жирних сортів риби та горіхів неможливо і некорисно.

Американська асоціація ендокринологів розробила рекомендації: скільки і кому потрібно приймати вітаміну D на день. Фахівці рекомендують щодня додатково давати дітям першого року життя 400 МО (Міжнародних Одиниць), дітям старше року – 600 МО, підліткам – 1000 МО, дорослим людям – 2000 МО. Тим, хто страждає на ожиріння, потрібно приймати в 2-3 рази більше за рекомендовану дозу, адже вітамін D є жиророзчинним.

По завершенні прес-конференції відбувся Міжнародний форум на тему дефіциту вітаміну D, у якому прийняли участь усі названі експерти та ще 150 вітчизняних фахівців. Він проходив у м. Києві, в БЦ «Парус» за адресою вул. Мечникова, 2. На цьому заході було детально обговорено новітні підходи до профілактики розвитку дефіциту вітаміну D.

Вітаміну D відіграє важливу роль для здоров’я та гарного самопочуття людини, а його нестача може призвести до ряду серйозних захворювань. Оскільки ми проживаємо не на Екваторі, а півроку в Україні взагалі спостерігається нестача прямих сонячних променів, необхідно замислитися про профілактику дефіциту вітаміну D.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED