Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Форум Україна-Ізраїль: 25 років співробітництва

Форум Україна-Ізраїль: 25 років співробітництва24 листопада 2016 року у готелі «InterContinental Kyiv» відбувся «Форум Україна-Ізраїль 2016. 25 років дипломатичних відносин: від загальної спадщини до спільного бачення». Організаторами заходи виступили посольство Ізраїлю в Україні та компанія A7 CONFERENCES.

Метою форуму було окреслити основні аспекти співпраці між двома країнами у різних галузях життєдіяльності суспільства. На заході були присутні представники влади з України та Ізраїлю, державні та громадські діячі, представники бізнесу, міжнародних фінансових організацій, у тому числі й представники Медичного порталу України Здоров-Інфо та Бази медичного постачання Здоров-103. Теми, що обговорювалися на панельних дискусіях форуму, були наступними:
  • політична співпраця між Ізраїлем та Україною;
  • співробітництво у підприємництві;
  • співпраця у туристичному секторі;
  • взаємодія між державами у сфері освіти;
  • співробітництво у сфері охорони здоров’я;
  • співпраця в агропромисловому секторі;
  • взаємодія між країнами у сфері історичних досліджень.
Під час своєї вітальної промови спікер ізраїльського Кнессету Йоель Едельштейн окреслив 3 основні складові успіху держави Ізраїль, що може стати корисним і для України:
  1. Ентузіазм. Величезне бажання працювати на благо країни, будувати успішну державу, постійно відвойовуючи при цьому свої території.
  2. Знання. Величезний освітній та науковий потенціал Ізраїлю сформували в основному емігранти, які були спеціалістами у своїй галузі та мали ґрунтовну освіту. У більшості своїй це були переселенці з СРСР.
  3. Правильний маркетинг та менеджмент. Цю складову успіху Ізраїлю забезпечили емігранти із США та Західної Європи, які змогли систематизувати знання, грамотно ними керувати та продавати.
Також Йоель Едельштейн зазначив, що відсутність необхідних природних ресурсів в Ізраїлі є поштовхом для його розвитку держави, адже сподіватися лишається лише на інтелект та наукові досягнення.


Темою однієї з панельних дискусій, що були представлені на форумі,Форум Україна-Ізраїль: 25 років співробітництва стала «Співробітництво між Ізраїлем та Україною у секторі охорони здоров’я». Свою доповідь представила в.о. Міністра охорони здоров’я України доктор Уляна Супрун. Вона відмітила, що співпраця двох країн у цій галузі завжди була продуктивною, а особливо останні 3 роки, коли почалася агресія на півдні та сході країни. Держава Ізраїль відіграє велику роль в реабілітації бійців Збройних сил України, які зазнали фізичної чи психологічної травми. Уляна Супрун сказала, що наразі МОЗ веде активну співпрацю з посольством Ізраїлю у двох напрямках:
  1. Будівництво та відкриття на базі колишньої Республіканської лікарні Центру психологічної реабілітації (анансований початок роботи – лютий 2017 року).
  2. Створення науково-дослідного центру та Центру фізіологічної реабілітації для бійців ЗСУ.
Ярон Сачер, Голова Департаменту реабілітації після травм головного мозку Ізраїлю, повідомив, що травми мозку у сучасному світі носять характер епідемії. Наприклад, в США більше 50 тис. людей щорічно помирає від подібних травм, причому більшість з них – молодь. Навіть якщо пацієнт не помирає, травма може відобразитися на його мові, поведінці, свідомості, психічному здоров’ю. Тому процес реабілітації для людей з травмами мозку дуже довгий та складний, основна мета якого – інтеграція людини в суспільство. Цьому Україні треба повчитися в Ізраїлю.

Форум Україна-Ізраїль: 25 років співробітництваМарк Шерман з Відділу медичної психології з Ізраїлю повідомив, що Україна має договір з Ізраїлем з допомоги її громадянам у боротьбі з психологічними травмами. Основну увагу в свої доповіді він приділив посттравматичному синдрому, або посттравмі. Марк Шерман зазначив, що психічні розлади після отримання травми дуже поширені та надзвичайно серйозні, вони часто призводять до суїцидів. Ізраїль в психологічній реабілітації є дуже успішним, якщо в 1973 році тут фіксувалося 20 % посттравм, то за останні 2 роки цей показник не перевищує 2 %. На всю країну у 2014 році було зафіксовано усього 15 самогубств. Ізраїль – це країна, яка постійно живе у стані стресу, тому психологічна реабілітація така важлива для неї. На жаль, останні роки продемонстрували, що в Україні є ті ж самі тенденції, посттравмами страждає безліч людей.

Максим Гольденберг, експерт з надзвичайних ситуацій та міжнародних зв’язків з Ізраїлю, доповнив Марка Шермана. Він наголосив на важливості освітньої роботи медичного персоналу та соціальних робітників у країні, де ведуться бойові дії. Також важлива психологічна допомога на рівні суспільства, школи, роботи.

Загалом усі учасники панелі відмічали важливість мультидисциплінарного підходу до вирішення фізичних та психологічних травм у населення, потрібна командна робота спеціалістів різних галузей. Також треба враховувати, як можна поєднати можливості приватної та державної медицини для забезпечення потреб галузі охорони здоров’я в цілому.

Форум «Україна-Ізраїль 2016» став знаковою подію у розвитку відносин між двома країнами та продемонстрував, наскільки динамічно вони розвиваються останнім часом, зокрема і в галузі охорони здоров’я.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED