Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Надмірне вживання води: користь та шкода для організму

Надмірне вживання води: користь та шкода для організмуМи всі обізнані у надзвичайно важливій функції води. Тим паче з соціальних мереж пропагандують необхідність у споживанні понад 3-4 літрів в день. Стверджуючи, що токсини будуть виводиться, а шкіра стане гладкою та без висипань. 
 
Однак спеціалісти відзначають, що для того аби мати гарне самопочуття, зовсім не обов'язково “вливати” в себе по три-чотири літри в день. Тим паче це може навіть нашкодити. Інколи не всі можуть випити навіть до двох літрів води. Тому аби слідувати так званій нормі, приходиться силоміць вливати її в себе.

Звісно, що вода необхідна для нашого організму, однак все-таки чому не варто переходити межу?

В першу чергу візьмемо до уваги те, що вода до нашого організму також потрапляє з харчовими продуктами які ми споживаємо упродовж дня, тим паче додатково ми отримуємо виділення води при окисненні білків, жирів та вуглеводів. 
 
Рідина втрачається з сечею та калом, потовиділенням і коли є необхідність в воді ми починаємо відчувати спрагу. 
 
Беручи всі наукові дані, в нормі організм людини яка веде розмірений спосіб життя, без активних фізичних навантажень, надмірного потовиділення чи розвитку патологій - потребує близько одного літра чистої води. Потребу у воді Ви можете розраховувати за формулою або орієнтуватися на колір сечі чи відчуття спраги. Головне пити воду у міру, а не силоміць. 

Які наслідки зловживання водою?

Перевищення норми може спровокувати перевантаження в першу чергу на судини та серце, викликати стрімкий розпад білка. 
Високі ризики порушення під назвою - гіпергідратація. Це стан, що супроводжується надмірним вмістом води в організмі або його окремих частинах. Основною причиною зазвичай є споживання надмірної кількості води за короткий проміжок часу, тобто коли в організм потрапляє більше рідини ніж виводиться. Гіпергідратація найчастіше пов'язана з нирковою та серцевою недостатністю, цирозом печінки. 
При гіпергідратації мозок сповільнює вироблення та викид в кров антидіуретичного гормону коли, наприклад зневоднений мозок навпаки підвищую його продукування. Відповідно при гіпергідратації основним проявом буде порушення водно-сольового балансу, утворення набряків. Далі виникатиме головний біль, блювання та нудота, слабкість, сонливість. 
Тактика лікування буде залежати від причини. Терапія при цьому буде направлена на обмеження введення рідини в організм та призначення сечогінних, а інколи навіть проведення гемодіалізу. Важливо відновити водно-електролітний баланс.
  
У разі коли системи функціонують задовільно, організм може самостійно справитися з виведенням рідини. 
 
Пам'ятайте, що потреба у воді залежатиме від ряду факторів: вік, погода, загальне самопочуття, фізична активність. Відповідно не має універсальної обов'язкової норми, а є рекомендована. Так за рекомендацією МОЗ це є 4% від маси тіла. Тобто якщо ваша вага складає близько 70 кг, то нормою рідини в день є від 2800 до 3000 мл (включаючи й ту рідину, яку ми отримаємо з їжею). 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм