Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вісцеральний жир у чоловіків: які наслідки має надмірне накопичення жиру на внутрішніх органах

Вісцеральний жир у чоловіків: які наслідки має надмірне накопичення жиру на внутрішніх органах Існує два основних види жиру. Перший, це підшкірний жир, який ми бачимо неозброєним оком та який при надмірній кількості звисає на животі, ногах та інших частинах тіла (у кожного свої проблемні ділянки). Другий тип жиру - вісцеральний. Ми не в змозі його побачити, однак він є набагато небезпечнішим за перший тип.
Вісцеральний жир - це жир, який оточує внутрішні органи, тобто являє собою внутрішній глибокий жировий прошарок. У нормі вісцеральний жир захищає органи від травм (відіграє роль так званої прокладки або амортизатора) та є запасним джерелом енергії. При його надмірному накопиченні він не лише зовнішньо впливає на фігуру, але й стає фактором, який підвищує ризики розвитку патологій серцево-судинної системи.
Коли його стає забагато - він затискає органи та не дозволяє їм працювати. Тільки уявіть навколо серця формується так званий жировий корсет, через який орган ледве рухається. 
Окрім безпосереднього впливу на органи, вісцеральний жир виділяє гормон - лептин, який своєю чергою блокує тестостерон.
Змінюється весь гормональний баланс в організмі, викликаючи ряд урологічних порушень, зниження м’язової маси та ін.Чоловічі статеві гормони (тестостерон) під впливом вісцерального жиру перетворюються на жіночі (естроген). Ось чому в чоловіків значно знижується потенція й збільшуються молочні залози. 
 
Норма вісцерального жиру в організмі визначається розміром талії. Якщо у чоловіків вона понад 100 сантиметрів, а у жінок понад 85 – рівень вісцелярного жиру занадто підвищений.
Чоловіки більш вразливіші перед утворенням вісцерального жиру, оскільки в чоловічому організмі даний тип жиру набагато активніше утворюється накопичуючись навколо життєво важливих органів черевної порожнини. Звідси й часте явище появи “пивного живота”.

З якими явищами пов'язаний вісцеральний жир?

  1. Споживання алкоголю на постійній основі.
  2. Малорухомий спосіб життя.
  3. Дефіцит сну або його погана якість, що як наслідок призводить до зниження рівня гормону адипонектину (бере участь у правильному розподілу жиру в тілі) та порушення виділення рівня кортизолу (при порушеннях викликає відчуття голоду).
  4.  Хронічний стрес.
  5. Неправильне харчування з надлишком калорій.
  6. Віковий фактор (з віком збільшується ймовірність відкладання жиру на органах, не під шкірою).
  7. Генетична схильність.
Зазначимо, що при дотриманні здорового способу життя генетична схильність має менший вплив на накопичення жирових відкладень.

Контроль жирових відкладень

Звісно, що в цілях діагностики визначити рівень вісцерального жиру допоможе проведення МРТ. Однак в домашніх умовах можливо обійтися звичайними вагами та сантиметровою стрічкою, розрахувавши індекс маси тіла та вимірявши окружність талії. Варто звернути увагу на присутність задишки, оскільки її поява свідчить, що серце не може справлятися з навантаженням. При поєднанні задишки, невтішних лабораторних аналізів та перевищення у ширині талії за ширину стегон - є привід запідозрити вісцеральне ожиріння найвищого рівня.

Як позбутися вісцерального жиру?

Звісно ж в першу чергу варто змінити русло у бік здорового способу життя: відмовитися від алкоголю та цукровмісних продуктів.
Також доцільним буде проходження попередньої консультації у лікаря, адже самостійне призначення дієти чи відмова від певних продуктів може не принести ніяких результатів або навпаки погіршити ситуацію, загостривши перебіг захворювань ШКТ.
 
В раціон варто додати більше клітковини, білків та зменшити кількість вживання вуглеводів, це набагато краще аніж переходити на низькокалорійні дієти.
Активність: заняття спортом, особливо аеробікою, дасть можливість прискорити процес схуднення.
Дотримання режиму сну: при дефіциті сну збільшується утворення вісцерального жиру, тому варто спати рекомендовані 7-8 годин.
Контролюйте рівень стресу.
 
Пам'ятайте, що вага та здоров'я переплітаються між собою набагато тісніше ніж ми собі уявляємо. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм