Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Противірусний бар’єр: як захистити себе на роботі та вдома?

Противірусний бар’єр: як захистити себе на роботі та вдома?ВООЗ щоденно акцентує увагу на дотриманні стандартних заходів, щоб припинити та знизити ризик розвитку захворювання COVID-19 серед населення, а також медичних працівників. Звісно, що карантинні заходи вплинули на наше життя, як фізично, так і психологічно. Однак потрібно розуміти, що забезпечивши себе, на перший погляд, стандартними, проте такими необхідними засобами захисту ми в змозі поліпшити ситуацію: виявити порушення ще на самому ранньому етапі та запобігти розповсюдження вірусів.

Розберемо детальніше які товари створять захист від розповсюдження патогенних мікроорганізмів, зокрема й COVID-19.

У період пандемії коронавірусу, як ніколи виникає необхідність в проведенні дезінфекції приміщень й тих поверхонь, з якими ми найбільше контактуємо. Оскільки навіть мимоволі, але ми заносимо в наш будинок безліч вірусів, які досить довго здатні перебувати в теплі.
Являє собою пристрій, який очищує та знезаражує повітря в приміщенні (на 96-98%). Рециркулятор здатний знищувати різні види патогенних мікроорганізмів, від вірусів та бактерій до дріжджових грибків. Особливість пристрою полягає в тому, в можливості присутності людей в приміщенні при його роботі, без будь-якої негативної дії.
Належить до пристроїв медичного призначення, та характеризується усуненням вірусів, бактерій, грибків, цвілі (безпосередньо впливаючи на ДНК). Особливістю бактерицидного опромінювача є те, що окрім знезараження повітря відбувається усунення бактерій з предметів та поверхонь. Також можливе проведення дезінфекції води, знезараження медичного інструментарію. Являється досить ефективним – достатньо лише пів години, для знезараження повітря. Важливо пам’ятати, що знаходитися у приміщення, при включеному бактерицидному опромінювачі заборонено!
Ізоцид належить до препарату нового типу, поєднуючи в собі одночасно миючі та стерилізаційні функції. Являється абсолютно безпечним для людини та тварин, не має їдкого токсичного запаху. Перевагою Ізоциду є запобігання розмноженню патогенних організмів на обробленій поверхні шляхом утворення «плівки» (дія зберігається упродовж 21 дня). Використовується для дезінфекції поверхонь приміщень, що не зазнають активної механічної дії (стіни, двері, вікна, тверді меблі).
Оскільки наші руки являються первинним контактом з оточенням, дуже важливо дотримуватися гігієни рук, адже це знижує ризик зараження інфекцією, що легко розповсюджуються. Окрім, миття рук з милом важливо пам’ятати про додатковий захист у вигляді антисептичних засобів (особливо доречним він буде при відсутності доступу до води, наприклад, під час подорожі). Сьогодні найбільш ефективним засобом являється дезінфікувальний розчин на спиртовій основі, який має швидку дію та широкий спектр бактерицидної дії. Використання антисептичного засобу полягає у нанесенні певного об’ємузасобу на долоню, з наступним його розтиранням. Важливо, щоб засіб самостійно повністю висохнув (20 секунд), не прибираючи залишки.

Засоби індивідуального захисту

Використання засобів захисту являють вирішальне значення для медичних працівників, які зараз працюють по всьому світу. 

Обов'язковими засобами захисту для медичного працівника є:
  1. Медична маска.
  2. Бахіли.
  3. Хірургічні рукавички.
  4. Одноразові костюми.
Ці ЗІЗ являються необхідними, як для медичного працівника, так і для людини, яка доглядає за хворим з підозрою на COVID-19.Оскільки основний механізм передачі вірусу становить повітряно-крапельний. Тобто зараження може відбутися, як при вдиханні заражених частинок повітря, так і при контакті з поверхнями на які осідають краплі, а потім торкаючись при цьому обличчя.

Чи існує необхідність для апарату штучної вентиляції легень?

При протіканні важкої форми Covid-19 своєчасне підключення до апарату штучної вентиляції легенів (ШВЛ) для хворих може бути питанням життя й смерті. Оскільки вірус в першу чергу органи дихальної системи, проникаючи в легені на клітинному рівні. Тому ШВЛ являє собою дії, які направлені на підтримку обміну кисню та вуглекислого газу у легенях за допомогою штучних методів.

Існують варіанти портативного різновиду апарату, однак використовувати його повинен тільки лікар.

А от кисневий концентратор являється чудовим варіантом, як використання в стаціонарних умовах, так і вдома. Він дає можливість хворим вдихати збагачене киснем повітря тривалий час. Чим паче, що в наш час існує різновид кисню в невеликих балонах або концентраторів кисню на батарейках, які дають можливість вільно пересуватися і займатися своїми буденними справами.  Оксигенотерапія показана при розвитку у хворого на COVID-19 «тихої гіпоксії». Тобто коли кров недостатньо насичена киснем, але відсутня задишка. Саме під час легкого перебігу коронавірусу лікарі рекомендують лікуватися в домашніх умовах під їх пильним наглядом.

Які пристрої повинні входити в домашню/робочу аптечку на постійній основі?
  1. Термометр: оскільки COVID-19 супроводжується підвищенням температури, то інколи сам процес захворювання може проходити безсимптомно, а деколи відчуваються найменші зміни. Тому регулярне вимірювання температури, зараз є особливо важливим. Зазначимо, що тривалий субфебрилітет – ознака наявності у хворого COVID-19.
  2. Тонометр: під артеріальним тиском розуміють тиск крові на стінки судин. Необхідність в контролі артеріального тиску полягає в наявності артеріальної гіпертензії в анамнезі. Також використання тонометра буде доречним навіть для здорових людей, для проведення аналізу зміни рівня артеріального тиску. Види тонометрів є досить різноманітними, від механічних до зап’ястних.
  3. Пульсоксиметр с Bluetooth: приладфіксує рівень насичення крові киснем (сатурацію). При ураженні органів дихання, зокрема при COVID-19, рівень сатурації падає, до критичних показників – нижче 90% (нормою є 98-100%). І оскільки у більшості випадків протікання коронавірусу характеризується тим, що хворий задовільно себе почуває, пульсоксиметр визначить, що організм недостатньо насичується киснем. Відповідно прилад може виявити інфекцію раніше, чим у людини почнуться проблеми з диханням.
Пам’ятайте, що надійний захист від вірусів існує.  Забезпечте захист собі та своїм рідним, створіть безпечні умови праці у робочому колективі. Розумна профілактика обійдеться в десятки разів дешевше, ніж перенесення хвороби та її лікування.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм