Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Причини розвитку кульгавості

Причини розвитку кульгавостіКульгавість належить до одного із симптомів патології кінцівок. Даний прояв не являється критичним станом у здоров’ї людини, але значно впливає на якість життя, викликаючи постійний дискомфорт. Розберемо, які фактори та захворювання можуть викликати кульгавість та як протікає розвитокпатології у дитячому віці.

Кульгавість– це порушення ходьби, яке спричиняється змінамив одній з кінцівок, рідше в обох.

Розрізняють кульгавість опірної кінцівки, змішаної та висячої.

Переміжна кульгавість

Переміжна кульгавість належить до одних зі специфічних її видів та викликається після перенесеного надмірного навантаження на кінцівку (наприклад, біг чи ходьба на велику дистанцію). Зазвичай викликається порушеннями з боку судин, які забезпечують кровопостачання нижньої кінцівки (тромбоз, емболія) та нервової системи, а саме звуженням спинного каналу.

Клінічні прояви цих факторів відрізняються тим, що унаслідок розвитку кульгавості через порушення функціонування судин хворий скаржиться на больові відчуття у ногах. При патологічних станах нервової системи виникає слабкість в ногах, зниження м’язової чутливості – парестезія.

Терапія полягатиме у відмові від шкідливих звичок та призначенні медикаментозної терапії у вигляді препаратів для покращення кровоточу у м’яких тканинах та засобах, що поліпшують провідність нервових закінчень.

Також важливим етапом є проведення фізіотерапії.

Причини

Кульгавість може бути результатом вродженої вади зі сторони суглобів та наслідком набутого захворювання. Кульгавість та больові відчуття, зміна ходьби не є специфічними ознаками, та можуть з’являтися при різноманітних патологіях. Найчастіше до цих захворювань належать переломи, порушення функціонування судин ніг та нервового апарату, який відповідає за функціонування м’язів нижніх кінцівок.

Розвиток кульгавості внаслідок перелому може виникати у декількох випадках:
  • невірне зіставлення фрагментів кісток, виниклих після перелому – відповідно нога стає коротшою;
  • недотримання рекомендацій щодо реабілітації, тобто хворий почав набагато раніше робити навантаження на нижню постраждалу кінцівку, що призвело до зміщення фрагментів кісток;
  • пізнє навантаження на нижню кінцівку або повна його відсутність, через страх розвитку ускладнень;
  • мобілізація нижньої кінцівки (наприклад, накладання гіпсової пов’язки), що призвела до атрофії м’язів.

Лікування

Лікування ураженої кінцівки буде залежати від причини, яка спричинила кульгавість та від місця пошкодження.

В залежності від ступеня тяжкості можливе проведення повторної репозиції кінцівки (повторне складання кісткових фрагментів) або застосування лише неінвазивних методів лікування: масаж та фізіотерапія. Важливе проведення консультації, де лікар детально пояснить особливості реабілітації та точні терміни застосування навантажень на кінцівку.

Кульгавість у дитячому віці

Зазвичай кульгавість у дітей виникає внаслідок травми, незручного взуття або банальної втоми. Відповідно прояв симптому має тимчасовий характер. У протилежному випадку варто замислитися про більш серйозні порушення, наприклад як вірусні інфекції, що викликають запалення суглобів, захворювання Пертеса, що характеризується порушенням кровопостачання голівки кульшового суглоба.

У будь-якому випадку при виникненні кульгавості, необхідно звернутися до педіатра для проходження детального обстеження та призначення відповідного лікування. 

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм