Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Збільшення живота: які стани ховаються за цим?

Збільшення живота: які стани ховаються за цим?Найчастіше збільшення живота безпосередньо пов'язують із зайвою вагою, але крім цього причина може критися в патологіях різного ґенезу, коли живіт стрімко зростає та стає великим відносно всього тіла.

Розглянемо, які чинники можуть викликати збільшення живота.

Міомадуже часто при стрімкому зростанні міоми матки жінки списують збільшення живота на просту надбавку у вазі. Сам прояв пухлини буде залежати від будови тіла (типу фігури) жінки. Наприклад, у худорлявих, виступ живота буде помітний при досягненні розміру міоми близько десяти тижнів, а при зайвій вазі та широкому тазу визначити утворення буде складно навіть при досягненні його розміру 28 тижнів. В такому випадку важливо проходити профілактичні огляди у гінеколога з метою своєчасного виявлення та усунення патології.

Тип фігури: володарі фігури типу яблуко навіть при нормальній масі тіла мають проблеми зі збільшеним животом. Причина тому – нерівномірний розподіл жирових відкладень. Вони осідають в області живота. Боротися з проблемою досить складно, оскільки тип фігури має генетичний фактор.

Але з метою гармонійного співвідношення рекомендується:
  • при наявності зайвої ваги, необхідно стабілізувати її
  • правильно харчуватися, додати в раціон продукти, багаті калієм та магнієм;
  • проробляти вправи для живота, паралельно працюючи над м'язами спини та рук.
Розтягнення шлункадана проблема виникає найчастіше у людей, які позбулися зайвих кілограмів за короткий проміжок часу. І як побічними ефектами цього залишилися обвисла шкіра та розтягнутий шлунок. Для відновлення колишніх розмірів шлунка рекомендується зменшити обсяг порції, але при цьому збільшити кількість прийомів їжі. Також варто відмовитися від вживання води під час їжі. Таким чином, стінки шлунка будуть поступово скорочуватися та звужуватися. Що стосується розтягнення шкіри на животі після стрімкого схуднення, то вдалим вирішенням  буде проведення абдомінопластики, з метою корегування контурів м'язів живота та можливим перенесенням пупка.

Діастазрозходження прямих м'язів живота, як правило, відбувається після вагітності. Також можливими факторами є спадковість та слабкі м'язи преса. Діастаз супроводжується опуклим животом (як при вагітності), непропорційним розміром талії (великі розміри), болями у спині та випиранням назовні пупка. При діастазі в першу чергу необхідна консультація хірурга. Ні в якому разі не можна проводити вправи на зміцнення м'язів живота, або будь-які інші тренування на віджимання, оскільки це тільки погіршить ситуацію.

Також, збільшення живота може свідчити про фізіологічні стани організму та наступні патології:
  • вагітність;
  • ожиріння;
  • водянка черевної порожнини (асцит);
  • збільшення печінки (жирова дистрофія печінки);
  • ПМС;
  • синдром роздратованого кишківника;
  • непереносимість лактози.
З метою діагностики буде проведено детальне обстеження, що містить: лабораторні аналізи крові та калу, УЗД, МРТ, колоноскопія, езофагогастродуоденоскопія.

Пам’ятайте, що навіть люди, які не мають зайву вагу можуть страждати від випирання живота, тому дуже важливо встановити причину, та знайти ефективні методи її усунення.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм