Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Лінії Бо: причини патології нігтів

Лінії Бо: причини патології нігтівВи не раз помічали білі смужки, цятки або вм'ятини на нігтьовій пластині. Це різновиди оніходистрофії, які можуть свідчити про патології організму різного генезу. Розберемо, які саме стани викликають пошкодження нігтів.

Лінії Бо(дугоподібні борозни Бо-Рейлі) – це патологічний стан нігтьової пластини, який характеризується появою горизонтальної ребристості (поглиблень) на ній. Виникає  внаслідок пошкодження ростової зони нігтя.

Як нам відомо, зростання нігтя починається з нігтьової матриці – білої основи на пальці. І саме поява ліній Бо є прямим наслідком пригнічення росту.

Оскільки нігтьова пластина повільно оновлюється, лінії на нігті з'являються не відразу, а через кілька тижнів після маніфестації захворювання.

Можуть з'являтися у людей будь-якого віку.

Лінії Бо вважаються симптомом захворювання, яке здатне впливати на ріст нігтя.

Причини

Лінії Бо являють собою поліетілогічне захворювання, тобто можуть викликатися чинниками різного роду.
  • вплив медикаментозних препаратів, наприклад, проходження курсу хіміотерапії або безконтрольне приймання сильнодіючих препаратів;
  • травми;
  • порушення обмінних процесів (дієти);
  • температурний вплив: тривалий вплив холоду;
  • бактеріальна або грибкова інфекція;
  • безпосереднє пошкодження матриці нігтя;
  • шкірні захворювання (псоріаз);
  • порушення кровообігу.

Симптоми

Основний симптом – поява поперечних борозен на нігтях, які проходять через всю їх ширину. Вони можуть бути хвилеподібними при хронічних захворюваннях, або представлятися лініями, дугами при гострій травмі.

Лінії Бо можуть з'являтися на нігтях верхніх та нижніх кінцівок, одночасно на кількох пальцях або тільки на одному. Чим більше нігтьових пластин уражається та чим глибше борозни, тим небезпечніший стан пацієнта.

Діагностика

Діагноз підтверджується дерматологом або подологом, на основі анамнезу та клінічних проявів. Також необхідне проведення додаткового обстеження:
  • лабораторні аналізи крові (загальний та бактеріологічний);
  • біопсія нігтя;
  • дерматоскопія та мікроскопія, зі взяттям мазка з осередку ураження;
  • МРТ та КТ коронарних артерій.
Для того, щоб визначити час з початку утворення борозен, необхідно виміряти довжину від кутикули до переднього краю лінії Бо. Оскільки показник середнього росту нігтя становить 0,1-0,03 мм/добу, можливо вирахувати початок появи ліній, це дасть можливість точно встановити причину порушення.

Лікування

Важливо усунути основну першопричину, яка і викликала появу ліній Бо.

Легкий ступінь порушення, не вимагає лікування. При відростанні нігтя, лінії самостійно зникають.  Глибоке пошкодження вимагає, крім лікування основного фактора, додатково застосовувати для нігтів лікувальні грязі, парафінотерапію, ванночки з трав'яними настоями.  Високу ефективність має фізіотерапія: УФО та електрофорез.

Профілактика

На сьогодні профілактичні заходи полягають в запобіганні пошкодження нігтьової пластини.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм