Перевозка больных

Як зберігати ліки влітку?

Як зберігати ліки влітку?Спека є головним фактором ризику, який здатний вплинути на виникнення небажаних хімічних реакцій в медикаментах: від втрати властивостей ліків до розвитку отруєння.

При впливі яких факторів медикаментозний препарат стає неефективним?

Багато препаратів можна зберігати при кімнатній температурі, але це не стосується літньої спеки, тоді краще всього помістити медикаменти в холодильник. Необхідно вибрати окрему полицю для їх зберігання (якомога далі від морозильної камери), щоб не було контакту з харчовими продуктами. Також бажано помістити ліки в поліетиленовий пакет, з метою захисту від вологості.

Гормональні препарати, антибіотики або вакцини дуже швидко змінюють та втрачають свої властивості й дії. Наприклад, Нітрогліцерин вже через 24 години перестає діяти при знаходженні в високих температурах близько години. При зневажливому ставленні до зберігання такого роду препаратів, для людей, які страждають на цукровий діабет або хвороби серця – така помилка може коштувати життя.

Зберігання медикаментозних препаратів при кімнатній температурі означає температуру від 15°С до 25°С тепла.

При вказівці в інструкції: зберігати в прохолодному та захищеному від світла місці або прохолодному та сухому – означає температуру не вище 15°С, тобто в холодильнику.

Також варто звернути увагу на препарати з порушенням первинного упакування (ліки у флаконах). Оскільки деякі препарати мають властивість випаровуватися або вступати в взаємодію з киснем.

Ревізія аптечки

  1. Варто позбутися препаратів, у яких закінчився термін зберігання.
  2. Аптечку яка тривалий час перебувала на спеці – необхідно перевірити та викинути препарати, які не можна зберігати при високих температурах.
  3. Викинути таблетки, які змінилися в кольорі. Або ж ампули в яких на дні з'явився осад.

Що необхідно перевірити перед вживанням ліків?

Вивчайте інструкцію: саме вона містить рекомендації по вживанню, застереження, протипоказання та побічні дії препарату. Пам'ятайте, що не можна викидати інструкцію раніше, ніж закінчиться препарат.

Термін придатності: гарантія та ефективність препарату гарантується виробником, тільки в період його терміну придатності. Після закінчення терміну придатності застосовувати препарат вкрай небезпечно для здоров'я.

Зберігання: зберігання лікарських засобів в неналежному місці, призводить до їх зіпсованості. Необхідна температура для використовуваного препарату зазначена в інструкції, але найчастіше це два варіанти зберігання: в умовах зниженої температури (мазі, свічки) та кімнатної температури.

Самостійне лікування: за статистикою в десять разів більше людей помирають від самолікування виниклої патології, ніж від лікарських помилок. Тому, не варто самостійно призначати собі лікування, або вживати ті препарати, які Вам раніше призначалися лікарем.  Також необхідно очистити аптечку від тих ліків про властивості, яких Ви навіть і не пам'ятаєте.
 
Зловживання медикаментами: небезпечним явищем є вживання призначених лікарем препаратів в збільшеній кількості – про всяк випадок, так би мовити.  Це може викликати не тільки звикання, особливо до снодійних та знеболювальних, але й отруєння.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм