Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Безсоння та інші форми порушення сну

Безсоння та інші форми порушення снуПорушення режиму сну дуже часто вважається нормою до певного моменту. Але необхідно знати, що здоровий сон забезпечує нормальне функціонування всього організму. І виникнення певних розладів негативно позначається на роботі серцево-судинної та нервової систем. З'ясуємо, на які саме прояви у порушенні сну необхідно звернути увагу та що вони можуть означати.

Сон – це важлива частина у відновленні всіх функцій в нашому організмі. У період сну клітини відновлюють запас енергії в органах та системах.

Сон проходить у три фази:
  • повільне засипання;
  • фаза глибокого сну;
  • фаза швидкого сну.
Порушення кожного з цих фаз може викликати стан безсоння. У кожного воно проявляється індивідуально, комусь достатньо семи годин щоб відновитися, а бувають виключення, коли три-чотири години в глибокій фазі сну відновлює сили.

Які патології можуть викликати порушення сну?

  • стрес;
  • неврози;
  • хронічні патології;
  • клімакс у жінок;
  • новоутворення доброякісного та злоякісного характеру;
  • травми голови;
  • гормональні порушення.

Які ознаки вказують на проблеми зі сном?


Безсоння

Безсоння проявляється внаслідок перезбудження нервової системи, яка викликається причинами різного роду. Тобто коли протягом більше ніж четверо днів людина не може заснути або засинає, але пробудження настає вже через кілька годин і заснути назад не вдається – то необхідно звернутися за допомогою до фахівця.
Безсоння може мати ситуативний характер (стрес, перевтома). Або ж на її виникнення впливає гормональний фон або вікові зміни. У будь-якому випадку не варто відкладати розв’язання проблеми, адже вона перейде у хронічну форму.

Хропіння

Прояв хропіння характеризується порушенням проведення повітря через дихальні шляхи. У тому випадку якщо хропіння не супроводжується короткочасною зупинкою дихання, то крім дискомфорту для оточуючих нічого страшного собою не становить. В іншому випадку при ускладненому стані, коли відбувається синдром апное уві сні (западає корінь язика та перекриває верхні дихальні шляхи), існує висока ймовірність розвитку інфаркту або інсульту.

Жахи у сновидіннях

Кошмари здатні з'являтися в наших снах у двох інтерпретаціях: у швидкій фазі сну, коли ми просто спостерігаємо неприємну картинку (образ), або ж в глибокій фазі сну, коли людина різко прокидається з головним болем, у поту та прискореним серцебиттям. Такий прояв може свідчити про проблеми з серцем та судинами.

Відсутність бадьорості після пробудження

Відчуття сонливості або втоми після пробудження може свідчити про поверхневий сон пацієнта. Тобто людина не занурюється у фазу глибокого сну, що позбавляє її можливості повністю відновитися.  Тому дуже важливо пройти діагностику та визначити за допомогою лікаря-сомнолога відповідний для Вас режим сну, а також необхідно виключити інші патології, які можуть викликати відсутність бадьорості.
 
Бруксизм

Скрегіт зубами уві сні часто з'являється внаслідок надмірного напруження жувальних м'язів.  Причиною тому є стрес та нервове перенапруження.  Надалі це може привести до виникнення проблем із зубами.

Для того щоб позбутися проблеми зі сном важливо усунути причину, яка її викликає.  Другим етапом буде створення необхідних умов для спокійного та здорового сну, та призначення медикаментозної терапії у вигляді седативних або при важких випадках барбітуратів.  Для того щоб справлятися зі стресом і при цьому зберегти здоров'я та хороший сон – рекомендуємо препарат Седанов.  Комплекс лікарських трав має заспокійливу дію на організм.  Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем, з метою виключити протипоказання.
 
Не відкладайте проблему на потім та не займайтеся самостійним призначенням терапії.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм