Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому тріскаються губи: ТОП-9 причин

Чому тріскаються губи: ТОП-9 причинСухі та потріскані губи - це не завжди привабливо, але ще і часто болісно.  Чим потрібно захищати губи та коли потрібно звертатися до лікаря, спробуємо розібратися. 

Причини

Перепади температури

  • Холод: наші губи на холодному повітрі відразу ж відчувають зміни.  При впливі холоду судини на губах стискаються, і поверхня губ перестає зволожуватися. Це, в свою чергу, призводить до їх сухості.
  • Спека: висока температура не стискає судини, але призводить до зневоднення всього організму.  Відчуття сухості виникає в ротовій порожнині і, в свою чергу, на губах. Через втрату вологи губи лущаться і тріскаються.

Неправильне харчування


Відсутність в раціоні корисних продуктів та мікроелементів теж позначається на стані губ.  Краще запобігти цьому вживаючи Омега-3 жирні кислоти, які містяться в жирній рибі, горіхах та авокадо.

Проблеми зі шлунком


Наявність тріщин в куточках рота може свідчити про підвищену кислотність або дисбактеріоз.

Нестача заліза в організмі


Залежно від того наскільки серйозна проблема з дефіцитом заліза, сухість губ може бути пов'язана з низьким гемоглобіном або з порушенням в роботі щитовидної залози.  З організму виводиться надмірна кількість рідини і, як наслідок, наступає обезводнення.

Відсутність захисту губ


Взимку губи потрібно захищати від агресивного впливу навколишнього середовища.  Мороз та сильний вітер часто є причиною утворення мікротріщин, а вони, в свою чергу, служать воротами для інфекцій.  Тому потрібно застосовувати захист у вигляді бальзамів для губ з пантенолом, маслами та воском.

Декоративна косметика 


В першу чергу неякісна або прострочена косметика робить свої «погані» справи зі шкірою губ.  Але іноді навіть перевірені засоби можуть мати негативний вплив, а все через їх склад.  Відсутність у складі вітамінів А і Е, натуральних олій та гіалурованої кислоти, використання блисків, які на холоді стають щільними і стягують шкіру - все це має свої наслідки.

Алергія


Якщо ви маєте схильність до алергії, завжди читайте склад обраних вами засобів.

Вживання недостатньої кількості води
 
Наш організм має потребу в зволоженні як зовні, так і зсередини.  Через втрату вологи в першу чергу страждають губи, тому не забувайте дотримуватися питного режиму.

Інфекції


Найбільш поширена інфекція, яка вражає губи, це вірус простого герпесу.  Зазвичай загострення герпесу проходить без ускладнень, якщо в процес не підключається бактеріальна інфекція. Також однією з інфекцій, яка викликає тріщини куточків губ, є кандидоз (грибкова інфекція, яка вражає порожнину рота). 

Лікування 


До лікаря потрібно звертатися, в тому випадку, коли губи протягом тривалого часу болять, вони запалені та червоні, є білий наліт й постійна сухість, яка не проходить.
 
У домашніх умовах досить зволожувати губи бальзамами (але не наносити пальцями), не відривати утворені лусочки, використовувати натуральні олії та прості за складом засоби на основі вазеліну або воску.

Профілактика

  1. Правильно харчуйтеся та пийте достатню кількість рідини.
  2. Чи не гризіть та не облизуйте губи, особливо на вулиці.
  3. Використовуйте захисні засоби.
  4. Дихайте носом.
  5. Використовуйте в приміщення зволожувач повітря.
  6. Використовуйте якісні косметичні засоби.
 Пам'ятайте, що найкраще вирішення проблеми, це її запобігання.

Автор: Наталія Холявицька.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм