Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи крові у сечі

Основні причини появи крові у сечіОдразу відмітимо, що поява крові у сечі є тривожною ознакою, що потребує звернення до лікаря, незалежно від того чи турбує Вас щось, чи ні. Але що може слугувати причиною даного порушення, ми з’ясуємо далі.

Гематурія – це патологічний стан, що характеризується появою клітин крові у сечі. Відмітимо, що кров може бути видимою в сечі, або ж навпаки у такій кількості, що її неможливо побачити неозброєним оком. 
Відповідно до цього розрізняють два основних типи гематурії, а саме макрогематурію та мікроскопічну гематурію.
 
Так якщо в сечі достатньо крові й вона стає рожевого або червоного забарвлення, або ж має плями крові діагностується макрогематурія. Протилежним випадком є коли хворий не бачить кров у сечі, оскільки її дуже мало, це своєю чергою являє собою мікрогематурію. Встановити її можливо при лабораторному дослідженні сечі.

Характерні ознаки

У багатьох випадках у пацієнта не виникає жодних симптомів, крім крові в сечі. Якщо ж додаткові скарги все ж виникають це може бути больове сечовипускання, при чому часте. Негайним «дзвінком» звернення до лікаря є поява нудоти, блювання, лихоманки й ознобу, болю в спині або нижній частині живота.

Основні причини

Як зазначалося вище причин гематурії безліч. Розглянемо найбільш часті:
  1. Інфекційний процес у сечовивідних шляхах, нирках сечовому міхурі. Можливі обидва варіанти гематурії.
  2. Камені в сечовому міхурі або нирках. Кров та больовий синдром можуть спричинити переважно великі камені, що закорковують сечовивідні протоки. 
  3. Збільшення простати. Патологія спричиняє складний механізм, від стискання уретри, порушення сечовипускання та як наслідок інфекційного процесу з наступною гематурією.
  4. Захворювання нирок. 
  5. Онкологія.
  6. Травма нирок.
  7. Надмірні фізичні навантаження.
Також кров може з’являтися у сечі з інших «джерел», до прикладу під час акту дефекації, еякуляту у чоловіків або піхви у жінок (під час менструації або ендометріозу).
 
Люди, у яких кров у сечі є найімовірнішим, це ті які мають інфекції сечовивідної системи, урологічні анатомічні аномалії, піддаються спадковому фактору урологічних захворювань та певні генетичні захворювання.

Також можливо піддаватися підвищеному ризику, якщо приймаються певні типи ліків, наприклад засоби для розрідження крові та деякі знеболювальні. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення порушення та його причини відбуватиметься на основі детального збору анамнезу з визначенням кількості крові в сечі, час появи та можливі додаткові симптоми, типу больових відчуттів.
Надалі проводяться більш вузькі діагностичні тести у вигляді лабораторного дослідження сечі та крові, цистоскопії та КТ, УЗД, МРТ.
 
Лікування гематурії залежатиме від її причини. Тобто якщо проблема полягає в інфекційному процесі лікар більш за все призначить антибактеріальну терапію. Камені в нирках можливо усунути медикаментозно (при маленьких розмірах), або за допомогою екстракорпоральної ударно-хвильової літотрипсії, коли утворення розроблюються звуковими хвилями.

Для лікування збільшеної простати урологи зазвичай використовують два види ліків - альфа-блокатори та інгібітори 5-альфа-редуктази.

Рак потребуватиме терапії в залежності від стадії та його типу. Це може включати спостереження, оперативне втручання, променеву терапію, імунотерапію, хімієтерапію, гормональну терапію або комбінації цих варіантів.

Відповідно профілактика гематурії означає знову ж таки запобігання основних причин!

Важливо розуміти, що деякі причини появи крові в сечі є серйозними, і слід звернутися за медичною допомогою вперше, коли вона виникла. Якщо кров у сечі не спостерігається, але сечовипускання стає утрудненим, виникає біль у нирках чи животі звернення до лікаря також є необхідним, оскільки це може бути ознакою мікроскопічної гематурії.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм