Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Інфаркт нирки: ознаки і причини

Інфаркт нирки: ознаки і причиниІнфаркт нирки - це ураження нирки, що досить рідко зустрічається, проте може бути дуже небезпечним для життя. Воно виникає через закупорку кровоносних судин в області даного органу і, як наслідок, некроз його тканин. Нирка при цьому не здатна правильно функціонувати, що тягне за собою фатальні наслідки.

Причини інфаркту нирки

Інфаркт нирки може трапиться з таких причин:
  • закупорка ниркової вени;
  • тромб в нирковій артерії - ішемічний інфаркт нирки, який є наслідком атеросклерозу;
  • деякі захворювання: синдром Марфана, склеродерма, сероповидноклітинна анемія, нефросклероз.

Ознаки інфаркту нирки

Інфаркт нирки може проявити себе наступними симптомами:
  • гострий, різкий біль в попереку, животі, який найчастіше настає раптово;
  • підвищений артеріальний тиск;
  • нудота, блювота як наслідок реакції організму на сильний біль;
  • порушення ритму серця;
  • кров у сечі;
  • відсутність або затримка сечовипускання;
  • значне зменшення добового об'єму сечі;
  • втрата апетиту;
  • підвищення температури тіла.
Гострота прояву симптомів залежить від того, наскільки велике ураження нирки. Якщо його локалізація невелика, гострих ознак у пацієнта може і не бути.

Новонароджені та інфаркт нирок

Інфаркт нирок іноді зустрічається у новонароджених дітей перших днів життя. Хвороба при цьому називається сечокислим інфарктом. Розвивається вона через надмірне відкладення кристалів сечової кислоти біля ниркових канальців. На дитячих пелюшках або на підгузку будуть видні цегляно-червоні плями від сечі малюка. Такий колір сечі буде через кристали сечової кислоти, які в надлишку виділяються з сечею при даній патології.

Найчастіше сечова кислота виводиться з нирок новонародженого через кілька днів, це не потребує лікування. Ситуація вимагає не лікування, а постійного контролю і оцінки стану дитини. Серйозної небезпеки для здоров'я малюка як правило немає. Рекомендується збільшити кількість споживаної дитиною рідини, щоб солі швидше розчинилися. Якщо малюк на грудному вигодовуванні, потрібно частіше прикладати його до грудей.

Діагностика і лікування

Поставити діагноз допоможуть симптоми у пацієнта і результати аналізів. При інфаркті нирки буде підвищений рівень білка в крові і сечі, високі лейкоцити і ШОЕ в крові. Хворому потрібно здати загальний і біохімічний аналіз крові, пройти УЗД нирки.

Лікування може бути оперативним і консервативним. З медикаментів застосовуються антикоагулятори. Можливе хірургічне видалення нирки, іноді показана її трансплантація.

Профілактика інфаркту нирки полягає в профілактиці тромбозу і атеросклерозу. Оскільки саме тромби і атеросклеротичні бляшки закупорюють судини і можуть спровокувати некроз тканин нирки. Щоб не допустити цього, потрібно правильно харчуватися, більше рухатися, контролювати артеріальний тиск, рівень цукру, холестерину в крові.

Інфаркт нирки - це показання до термінової госпіталізації. Щоб пацієнт вижив, потрібно оперативно надати йому необхідну медичну допомогу.

Автор: Ольга Купріянова
 
 
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм