Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми запалення крижово-клубового суглоба

Основні симптоми запалення крижово-клубового суглобаКрижово-клубові суглоби розташовуються в нижній частині хребта, в місці де стикаються нижня частина хребта та таз.

Сакроілеїт – це патологічний стан, що характеризується розвитком запального процесу крижово-клубового суглоба. При даному захворюванні ураження може зазнаватися як один, так і обидва суглоба.
 
Запалення може бути викликано рядом чинників від артриту, ураження хребта до інфекційного процесу.

Відмітимо, що сакроілеїт є частим наслідком анкілозуючого спондиліту, ревматичного захворювання, яке викликає запалення суглобів та скутість у хребті та стегнах.

Характерні ознаки

  1. Больові відчуття в ділянці попереку, стегна, сідниці. При цьому біль посилюється після тривалого стояння, бігу чи ходьбі.
  2. Скутість у сідницях або нижній частині спини, що може опускатися вниз по одній або обох ногах. Вона зазвичай виникає після сну або сидіння в одному положенні та триває більше години щоразу після пробудження.
Надалі при прогресуванні, сакроілеїт може викликати труднощі з певними діями, такими як нахили, підйоми, перебування в одному положенні та підйом із сидіння. А тривалі больові відчуття мають безпосередній вплив на якість сну та психологічний стан (існують ризики депресії).

Основні причини

  1. Подагра.
  2. Травма крижово-клубових суглобів, наприклад, при падінні або після ДТП.
  3. Період вагітності, під час якої можливе розхитування суглобів.
  4. Остеоартрит та анкілозуючий спондиліт та інші наявні проблеми з опорно-руховим апаратом.
  5. Інфекція крижово-клубового суглобу (досить рідкісне ураження).
  6. Хвороба Крона та виразковий коліт.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі проведення фізикального огляду та ряду діагностичних тестів, серед яких рентгенографія, МРТ, УЗД. Також одним із методів діагностики є введення знеболювальних препаратів у крижово-клубовий суглоб. Так якщо біль після цього припиняється імовірно, проблема саме суглобі.
 
Досить часто діагностування сакроілеїту може викликати труднощі, враховуючи схожість симптомів з іншими захворюваннями хребта.

Тактика усунення проблеми, яку обиратиме лікар залежатиме від типу сакроілеїту. 

Загалом прийом безрецептурних знеболювальних препаратів та забезпечення спокою для суглоба може допомогти зменшенню симптомів.

Специфічні методи лікування захворювання включають дотримання лікувальної фізкультури, призначення міорелаксантів, нестероїдних протизапальних. Також можливе проведення ін'єкції кортикостероїдів безпосередньо в суглоб або/та електричної стимуляції суглоба. Відмітимо, що під час фізіотерапії хворий практикуватиме вправи на діапазон рухів та зміцнювальні вправи, які згодом зможе виконувати самостійно вдома. Загалом фізична терапія є найпоширенішим методом лікування сакроілеїту.

Оперативне втручання рекомендовано при тяжкому перебігу хвороби. Прикладом таких випадків є постійний біль, який не піддається усунення.

Головне при появі болю в суглобах звернутися до лікаря, особливо якщо він впливає на повсякденну діяльність. Адже у цьому випадку чим раніше отримати допомогу та встановити причину виниклих симптомів, тим кращим буде результат лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм