Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Синдром Леріша: симптоми ураження судин нижніх кінцівок

Синдром Леріша: симптоми ураження судин нижніх кінцівокСиндром Леріша належить до одного з найбільш частих захворювань артеріальної системи. 

Синдром Леріша – це патологічний процес, що характеризується ураженням судин, а саме розвитком обструкції нижньої частини аорти (дистальний відділ черевної аорти, клубові артерії та стегново-підколінні судини). Як наслідок це призводить до порушення кровотоку в області тазу та нижніх кінцівок. 

Основні причини

За статистикою найбільш частою причиною синдрому є атеросклероз, що супроводжується накопиченням бляшок на стінках судин (артерій). У результаті ці бляшки звужують внутрішній просвіт артерій впливаючи на кровоток. Нагадаємо, що до модифікованих факторів ризику атеросклерозу відносять гіпертензію, цукровий діабет, куріння, гіперліпідемію та гіперглікемію. А от немодифікованими факторами ризику атеросклерозу є вік, стать, раса та сімейна історія.

До інших причин синдрому Леріша можна віднести:
  • фіброзно-м’язова дисплазія стінок судин;
  • травматичний тромбоз;
  • неспецифічний аортоартеріїт.

Характерні ознаки

  1. Больові відчуття в нижніх кінцівках, що посилюються під час фізичного навантаження.
  2. Відчуття оніміння.
  3. Переміжна кульгавість.
  4. Статева дисфункція (імпотенція).
  5. Шкіра стає блідою та холодною на дотик.
  6. Слабкий або відсутній пульс на артеріях нижніх кінцівок.
  7. Поява ран або виразок на шкірі, які погано загоюються.
Варто відзначити, що  можуть виникати рідкісні, але небезпечні для життя стани, такі як гостра ішемія кінцівок.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі фізикального огляду пацієнта, аналізу даних анамнезу та ряду діагностичних тестів. Вони включатимуть проведення доплерографії, КТ, магнітно-резонансної ангіографії, ангіографії.

Важливо провести диференційну діагностику, враховуючи схожість симптомів з іншими порушеннями. До прикладу схожі симптоми може викликати розшарування черевної аорти, нейропатія, стеноз хребетного каналу, грижу диска хребта та ін..

Тактика лікування залежатиме від проявів захворювання та їх тяжкості. Варіанти призначеної лікарем терапії включатимуть медикаментозне лікування, а саме препарати для покращення кровообігу та інвазивні процедури. Прикладом ендоваскулярних втручань є ангіопластика та встановлення стента. Вони дають можливість розкрити блокування.

Хірургічна реваскуляризація або шунтування можуть бути необхідними при серйозних обструкціях. 

Медичне лікування також включає припинення куріння, лікування цукрового діабету при наявності в анамнезі, антиагрегантну терапію та терапію статинами на додаток до антигіпертензивної терапії.

Надалі пацієнтові знадобляться профілактичні огляди з контрольними оглядами, моніторингом артеріального тиску, корекції ступеня фізичної активності. Також позитивні зміни способу життя є важливими компонентами у процесі відновлення.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED