Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми низького рівня лейкоцитів

Основні симптоми низького рівня лейкоцитівНагадаємо, що лейкоцити є одними з різноманітних клітин крові, які відіграють важливу роль в імунній системі. Так лейкоцити беруть участь у боротьбі організму з різного роду інфекціями та відповідно бактерій. Без достатньої кількості лейкоцитів людина більш вразлива до розвитку інфекційних процесів.

Лейкопенія - це порушення, що супроводжується розвитком низького рівня лейкоцитів.
 
Низький рівнем лейкоцитів вважається їх кількість менш як 4000 клітин на мікролітр крові. Нормальна кількість лейкоцитів залежить від віку та статі. Наприклад, кількість білих кров’яних тілець у чоловіків становить від 5000 до 10 000 клітин на мікролітр крові, а для жінок - від 4500 до 11000 мікролітрів крові.

Залежно від того, який тип лейкоцитів низький в крові, розрізняють декілька форм захворювання.

Варто враховувати, що кожен тип лейкоцитів має різну функцію захисту організму від інфекцій або шкідливих речовин. І до прикладу при низькому рівні такого виду лейкоцитів як нейтрофіли діагностують тип лейкопенії, відомий як нейтропенія.  Іншим поширеним типом лейкопенії є лімфоцитопенія, у випадку занадто малої кількості лімфоцитів.

Відмітимо, що дана патологія не є різновидом раку. Але зв’язок між ними існує, оскільки лікування раку може викликати лейкопенію.

Основні причини

Враховуючи, що лейкоцити походять зі стовбурових клітин кісткового мозку, саме різного роду порушення та зміни з їх сторони та можуть викликати лейкопенію. Прикладом таких захворювань є лімфома, лейкемія, апластична анемія.
Спленомегалія або збільшення селезінки також може призвести до лейкопенії.

До інших можливих причин захворювання відносять:
  1. Лікування раку (наприклад, хімієтерапія, променева терапія).
  2. Вроджені вади присутні при народженні (наприклад, тяжка вроджена нейтропенія).
  3. Інфекційні захворювання (наприклад, туберкульоз, черевний тиф, вірусний гепатит).
  4. Аутоімунні розлади (наприклад, вовчак, ревматоїдний артрит).
  5. Неправильне харчування, що може бути пов’язано з дефіцитом вітамінів та мінералів.
  6. Приймання певних лікарських препаратів.
Будь-хто, хто має захворювання, яке може спричинити лейкопенію, може її розвинути.

Характерні ознаки

Більш вірогідним є те, що пацієнт навряд помітить ознаки лейкопенії. При дуже низьких показниках захворювання клінічна картина супроводжуватиметься ознаками інфекції, зокрема:
  • больові відчуття в горлі;
  • озноб;
  • виразки в ротовій порожнині;
  • підвищена пітливість;
  • кашель або задишка;
  • порізи або виразки, з яких стікає гній;
  • больові відчуття при сечовипусканні.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу та проведення ряду діагностичних тестів, серед яких лабораторні дослідження крові та сечі, рентгенографія, посів з ділянки ураження на наявність інфекції бактеріального чи грибкового ґенезу. Додатково може знадобитися аналіз кісткового мозку шляхом проведення біопсії.
 
Лейкопенія зазвичай не призводить до помітних симптомів. Тому лікар буде ретельно стежити за кількістю лейкоцитів, при наявності будь-яких захворювань, які можуть призвести до лейкопенії. Це означає часте проходження аналізів крові.

Тактика лікування обиратиметься залежно від причини лейкопенії, та який тип лейкоцитів є низьким.
До прикладу, якщо порушення виникло на ті приймання певних лікарських засобів лікар може скоригувати дозу, яку приймає хворий. Він також може порекомендувати перейти на інший препарат, якщо це можливо.
Рівень кров’яних тілець може природним чином зрости після завершення такого лікування, як опромінення, або між сеансами хімієтерапії. Час, необхідний для відновлення лейкоцитів, залежить від людини.

Також відбувається лікування основних захворювань. З цією метою розроблюється індивідуальний план лікування.
Протигрибкові препарати або антибактеріальна терапія необхідна при розвитку інфекційного процесу.

Загалом можна відзначити, що неможливо запобігти лейкопенії. Однак знизити її ризики можливо запобігаючи інфекціям. Профілактичні заходи включають повноцінне харчування, відпочинок та уникнення травм й інфекцій.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED