Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Метаболічний ацидоз: основні симптоми підвищеної кислотності крові

Метаболічний ацидоз: основні симптоми підвищеної кислотності кровіКислотність крові вимірюється шляхом визначення її pH. Нижчий pH означає, що кров є більш кислою. В нормі рівень pH становить приблизно 7,4. Ацидоз характеризується pH 7,35. Однак навіть такі незначні відмінності можуть мати серйозні наслідки. 

Метаболічний ацидоз - це порушення, що супроводжується надлишком кислоти в крові.
 
Насамперед важливо розуміти, що багато процесів організму виробляють кислоту. Невеликий дисбаланс pH компенсується робою нирок та легень. Однак  при виникненні певних проблем у роботі цих органів може виникнути накопичення надлишку кислоти в крові та організмі.
 
Відповідно метаболічний ацидоз найчастіше є наслідком інших патологічних процесів в організмів, наприклад цукрового діабету чи захворювання нирок.
Залежно від причини розрізняють декілька різновидів метаболічного ацидозу. 

До прикладу діабетичний ацидоз виникає у людей з цукровим діабетом, який погано контролюється. Так при низькому рівні інсуліну, в тілі накопичуються кетони, які й підвищують кислотність крові.

При гіперхлоремічному ацидозі відбувається втрата бікарбонату натрію, що допомагає тримати баланс кислотності крові. Причинами цього порушення можуть виступати блювання або діарея.

При високій кількості в організмі молочної кислоти виникає лактатацидоз. Порушення може виникнути на тлі надмірного вживання алкоголю, низького рівня цукру в крові, онкології та ін.. 

Нирковий тубулярний ацидоз виникає, коли нирки не здатні виводити кислоти з сечею. 

Основні причини

Як зазначалося вище механізм розвитку захворювання полягає в порушенні функціонування нирок. Коли орган не може видалити достатню кількість кислоти.

До факторів, які можуть сприяти ризику метаболічного ацидозу, відносять:
  • цукровий діабет;
  • раціон з переважанням високого рівня жирів та низького рівня вуглеводів;
  • ниркова недостатність;
  • куріння;
  • високий рівень калію;
  • ожиріння;
  • зневоднення;
  • отруєння (наприклад, чадним газом або метанолом).

Характерні ознаки

  1. Головний біль.
  2. Втрата апетиту.
  3. Сонливість та швидка стомлюваність.
  4. Прискорене та поверхневе дихання («повітряний голод»).
  5. Жовтяниця.
  6. Прискорене серцебиття.
  7. Характерний фруктовий запах з рота (при діабетичному ацидозі).
У легких випадках або якщо ацидоз розвивається повільно, симптомів зазвичай немає.

Діагностика та тактика лікування

Діагностування ацидозу відбувається за рахунок проведення лабораторних досліджень крові (наприклад, аніонний проміжок, гази артеріальної крові) та сечі. Можливе проведення й інших тестів, які можуть знадобитися для визначення причини ацидозу. Наприклад, рентгенографія, КТ.
 
Тактика лікування залежатиме від основної причини. Так конкретні типи метаболічного ацидозу мають власні методи лікування. До прикладу при цукровому діабеті пацієнт отримує інфузійну терапію та інсулін. Ацидоз, спричинений нирковою недостатністю, можна лікувати цитратом натрію.

Лікування лактоацидозу може включати добавки бікарбонату, внутрішньовенні рідини, кисневу терапію.

Хворим з гіперхлоремічним ацидозом можна давати оральний бікарбонат натрію.

Також до лікування метаболічного ацидозу включають дієту. Збільшення кількості фруктів, овочів і рослинних білків, допоможе знизити кількість кислоти в організмі.

Лікування метаболічного ацидозу дуже індивідуальне і вимагає медичного нагляду. Тому не варто самостійно вдаватися до різного роду терапії.

При відсутності вчасно наданої медичної допомоги ацидоз може призвести до ряду ускладнень, серед яких ниркова недостатність, ураження кісток, камені в нирках та ін..
 
Навіть попри неможливість на 100% запобігти ацидозу важливо залишатися гідратованим, при наявності цукрового діабету контролювати рівень цукру в крові, скоротити вживання алкоголю. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED