Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

На які захворювання вказуватиме збільшення лімфатичних вузлів?

На які захворювання вказуватиме збільшення лімфатичних вузлів?Збільшення лімфатичних вузлів завжди є приводом звернутися до лікаря. Адже такі маленькі залози під час інфекційного процесу в організмі можуть накопичувати бактерії або мертві клітини, що і призводить до їх набряку. Функція лімфатичних вузлів полягає у зберіганні лейкоцитів, що відповідають за знищення мікроорганізмів, що вторглися.

Ураження зазнають саме лімфатичні вузли, що розташовуються поблизу місця інфекції. До прикладу, при захворюванні горла, можуть бути опухлі лімфовузли на шиї. 
 
Набряк лімфатичних вузлів діагностується як лімфаденопатія. Лімфаденопатія насправді є симптомом, який може означати, що у вас є хвороба або інфекція.

Якщо набряклі лімфатичні вузли виявлені лише в одній частині тіла, це називається локалізованим збільшенням лімфатичних вузлів. Здебільшого причиною є вірус. Генералізоване збільшення лімфатичних вузлів означає, що вони є у двох або більше частинах тіла. Зазвичай це вказує на більш серйозне системне ураження, тобто захворювання по всьому тілу.

Характерні ознаки при лімфаденопатії

Специфічні симптоми захворювання залежатимуть від місця ураження. До прикладу при ураженні шийних лімфовузлів клінічна картина супроводжуватиметься кашлем, нежитю, ознобом та лихоманкою, підвищеною пітливістю. 
 
Про залучення до патологічного процесу лімфовузлів у паху свідчитимуть больові відчуття при ходьбі або нахилах тіла. Набряк без болю може бути ознакою пухлини. Під пахвою це може означати, що рак грудей поширюється.

Важливо розуміти, що не завжди можливо намацати пальцями збільшений лімфатичний вузол, оскільки деякі з них знаходяться досить глибоко в тілі або недостатньо набрякають, щоб стати помітними!

Основні причини

Як зазначалося вище збільшення лімфатичних вузлів є ознакою того, що лімфатична система працює аби усунути патогенні збудники або захворювання.
 
Відповідно внаслідок інфекції верхніх дихальних шляхів (наприклад, при застуді) збільшуються шийні лімфатичні залози

До інших причин збільшення лімфатичних вузлів шиї або голови можна віднести інфекційне ураження шкіри, грип, фарингіт, інфекцію вух, мононуклеоз.

Інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), такі як сифіліс або гонорея, можуть спричинити набряк лімфовузлів у паховій області.

Збільшення залоз по всьому тілу можуть бути спричинені й неінфекційними причинами, такими як от онкологія або порушення роботи імунної системи (ревматоїдний артрит, вовчак).

Також не є виключенням, коли порушення виникає внаслідок стресу, алергічної реакції, приймання певних лікарських препаратів.

Фактори, що збільшують ризик виникнення цих захворювань, включають старший вік, ослаблену імунну систему, високі ризики зараження ІПСШ або ВІЛ.

Діагностика та тактика лікування

На початку збільшення лімфатичних вузлів людина визначає самостійно. Так на їх набряк вказуватиме збільшення розмірів до горошини або вишні. Також вони можуть бути болючими на дотик або під час певних рухів (наприклад, при вживанні їди).
 
При зверненні зі скаргами до лікаря, він насамперед проведе фізикальний огляд, встановить анамнез хворого та призначить ряд діагностичних тестів. Серед них лабораторні дослідження крові, рентгенографія, УЗД, КТ та за необхідності – біопсія.

Кожен випадок порушення є індивідуальним. Не є виключенням, коли збільшені залози зменшуються самостійно без будь-якого лікування. Або ж лікар обере виключно тактику моніторингу. 
При розвитку інфекції призначатимуть антибіотики або противірусні препарати. Тобто усувається основна причина. У випадку лікування раку можливе видалення пухлини або будь-яких уражених лімфатичних вузлів. Це також може включати хімієтерапію для зменшення новоутворення.

Щодо профілактики лімфаденопатії, то єдиним способом запобігти набряку лімфатичних вузлів – це запобігти захворюванням, які можуть їх спричинити. 

У більшості випадків збільшення лімфатичних вузлів не є серйозним, але свідчить про те, що імунна система виконує свою роботу. Однак вони можуть вказувати на інфекцію та більш серйозні стани, що потребують медичної допомоги.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED