Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гемостаз: який механізм самостійної зупинки кровотечі?

Гемостаз: який механізм самостійної зупинки кровотечі?Гемостаз — являє собою природну реакцію організму на травму у вигляді зупинки кровотечі. Це процес, який включає кілька взаємопов’язаних етапів з завершенням каскаду у вигляді утворення «пробки». Вона закриває пошкоджену ділянку кровоносної судини, контролюючи кровотечу, яка починається з травми її оболонки.

Відповідно даний механізм має позитивний вплив, оскільки зупиняє кровотечі та запобігає розвитку інфекції. Однак не виключенням, коли гемостаз працює не належним чином, що призводить до проблем зі згортанням крові - занадто низьке або навпаки високе.

Механізм розвитку гемостазу

Гемостаз поєднує терміни «гемо» (що означає «кров») та «стаз» (що означає «стояти на місці»). Даний термін охоплює декілька процесів, які, на перший погляд, можуть здаватися окремими з наступним формуванням тромбу.
Так поділяють декілька етапів розвитку гемостазу:
  • звуження кровоносної судини;
  • утворення тимчасової «тромбоцитарної пробки»; активація коагуляційного каскаду;
  • утворення «фібринової пробки» або остаточного згустку.
Первинний гемостаз (згортання тромбоцитів): характеризується тимчасовим закорковуванням травми. Так організм посилає білки, які називаються колагеном, завдяки чому тромбоцити рухаються до рани та прилипають один до одного. Далі вони під'єднуються до пошкодженої тканини та активуються з наступним формуванням тромбоцитарної «пробки».

Вторинний гемостаз (коагуляційний каскад): активація так званих факторів згортання, що підсилюють ефекти згортання. Так тромбоцитарна пробка діє як цегла, а фібрин діє як розчин. Разом вони утворюють твердий стабільний згусток.

Ремоделювання фібринового згустку, коли тіло переробляє тромб у ту саму тканину, яка була там до травми.

Після того, як рана загоїлася під своїм стабільним ущільненням і тромб більше не потрібен, тромб розщеплюється за допомогою процесу, який називається фібринолізом.
Цей процес підвищує вміст білка в крові під назвою D-димер.

Основні симптоми порушення гемостазу 

Гіперкоагуляція, тобто надмірне продукування факторів згортання крові  може супроводжуватися різноманітними симптомами залежно від того, де і коли утворюється аномальний тромб. Так при локалізації тромбу в головному мозку виникає інсульт, що характеризується порушенням чутливості в кінцівках, головним болем, невиразним мовленням.
А от при серцевому нападі спричиненому закорковуванням просвіту судини тромбом у хворого виникає біль у грудях, слабкість та задишка, серцебиття з можливою втратою свідомості.

До проявів гіпокоагуляції належить розвиток носових кровотеч, кровоточивість ясен та поява синців яким тяжко знайти причину. Також у такому випадку ранові поверхні, навіть незначні порізи можуть досить довго кровоточити.

Тож у чому полягають причини розвитку гемостазу? Важливо розуміти, що без нормального гемостазу навіть незначні травми можуть спричинити крововтрату, яка може загрожувати життю. Наприклад, розвиток відомої нам гемофілії. 
Це також свідчить, що при низці травм органів та кровоносних судин усередині вашого тіла може виникнути внутрішня кровотеча.

Діагностика та тактика лікування при проблемах з гемостазом

Діагностування проблем з гемостазом відбувається на основі скарг хворого, результатах досліджень крові. Лабораторні дослідження гемостазу можуть допомогти лікарю визначити спадкові або набуті порушення згортання крові та ефективність терапії, яка використовується для їх лікування.
 
Лікування станів, які перешкоджають згортанню крові, зазвичай передбачає прийом ліків, які уповільнюють або блокують механізми, що перешкоджають даному процесу.
У здорової людини згортання та фібриноліз збалансовані, тобто кров належним чином утворює згустки та розщеплює їх лише тоді, коли це необхідно у відповідь на рану чи контузію.
Якщо ви входите в групу ризику або у вас виникли підозри щодо зазначеного порушення, проконсультуйтеся з лікарем!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED