Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які причини та наслідки підвищеної сонливості?

Які причини та наслідки підвищеної сонливості?  Сонливість зазвичай класифікують як почуття надмірної втоми. При цьому виниклий стан може призвести до додаткових розладів у вигляді порушення концентрації та сну у невідповідний момент.

Провокуючі фактори

Викликати стан сонливості може ряд факторів, що варіюються від психічних розладів, способу життя до патологічних станів. Розберемо детальніше деякі з можливих причин порушення самопочуття. 
  1. Приймання певних лікарських препаратів, при вживанні яких сонливість являється побічним ефектом (наприклад, антигістамінні, транквілізатори, снодійні)
  2. Спосіб життя:  зазвичай існує зв'язок з новим графіком особи, наприклад робота в нічну зміну. Зазвичай сонливість мине при адаптації до нового розкладу.
  3. Сонливість також може бути наслідком психічного, емоційного чи психологічного стану. Типовим прикладом є депресія та апатія.
  4. Розлади сну, до найбільш поширених яких належить апное сну, що супроводжується “блокуванням” верхніх дихальних шляхів та як наслідок хропінням й зупинкою дихання протягом ночі. Також причиною може бути синдром неспокійних ніг.
Щодо патологічних станів, які можуть спричинити сонливість, то у більшості випадків на самопочуття впливають захворювання ендокринного генезу. Наприклад, цукровий діабет, гіпонатріємія, гіпотиреоз. До інших захворювань, які, як відомо, викликають сонливість, включають інфекційний мононуклеоз та синдром хронічної втоми.

Яка тактика лікування обирається при сонливості?

З метою встановлення причини сонливості проводиться ряд діагностичних тестів, що включають:
  • лабораторні дослідження крові й сечі;
  • електроенцефалограму;
  • КТ голови;
  • дослідження сну (при показаннях).
Насамперед відмітимо, що методи боротьби з сонливістю залежатимуть від причини, що її викликала.
Так можливий варіант лікування порушення без застосування медикаментозної терапії. Особливо якщо сонливість пов'язана зі способом життя пацієнта (надмірна працездатність, стрес). Відповідно у такому випадку достатнім буде більше відпочинку та розслаблення з униканням стресових факторів.

При більш складніших випадках перебігу сонливості, лікарем з метою встановлення причини проводиться детальний збір анамнезу та рекомендується вести спеціальний щоденний з моніторингом звичок сну (тривалість сну, ситуація після яких наступає сонливість).

У разі підозрі психічних розладів додатково призначається консультація психотерапевта. 

Сонливість, яка є побічним ефектом ліків, усувається при заміні ліків на аналоги або зміні дозування. При цьому самостійно коригувати призначену лікарем терапію заборонено.

Пам'ятайте, що регулярний нічний сон часто може запобігти сонливості. В нормі достатньо близько семи-восьми годин сну, щоб відчути себе бадьорими.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED