Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи набряків

Основні причини появи набряківВлітку наше тіло по іншому та менш ефективно реагує на спеку. Як наслідок ми часто стикаємось з появою набряків, найчастіше нижніх кінцівок. Однак набряки тієї чи іншої ділянки тіла можуть вказувати й на більш серйозні порушення в організмі. Про це і поговоримо далі. 

Набряк - це порушення, що являє собою результат затримки рідини в організмі. Зазвичай цей стан виникає в нижніх кінцівках в ділянці стоп, гомілок або щиколоток. Не є виключенням його появи на обличчі, руках та інших ділянках тіла.

Що може спричинити набряк?

Механізм розвитку полягає в пропусканні рідини капілярами, маленькими кровоносними судинами. Далі рідина накопичується в навколишніх тканинах, що й призводить до набряку.
Існує багато різних видів й причин набряку. Варто враховувати, що він часто є симптомом іншого патологічного процесу в організмі. Наприклад:
  • серцева недостатність;
  • ураження печінки (наприклад, цироз);
  • ураження нирок (наприклад, нефротичний синдром);
  • інфекційний процес в організмі;
  • розлади щитоподібної залози;
  • важкі алергічні реакції;
  • приймання певних лікарських препаратів (наприклад, гіпотензивні, цукрознижувальні);
  • венозна недостатність хронічного характеру;
  • деякі види раку.
Хоча захворювання є основною причиною набряку, є й інші фактори, які можуть підвищити ризик його розвитку:
  • неналежне харчування, з надмірним вживанням солі, що викликає легкі набряки. Однак при поєднанні з іншими захворюваннями стан тільки погіршиться. Це ж стосується й обмеженого вживання білка;
  • тривале сидіння/стояння, особливо в жарку погоду;
  • вагітність;
  • ожиріння.
Окремо виділяють набряки під час вагітності. Так внаслідок збільшення об'єму рідини й виникає даний стан. Стрімкий розвиток набряку свідчить про загрозливий для здоров'я стан - гестоз. Розвиток гестозу потребує надання негайної медичної допомоги.

Також будь-яка операція, яка передбачає видалення лімфатичних вузлів, може призвести до форми набряку, що діагностується як лімфедема.

Характерні особливості набряку

Порушення призводить до накопичення рідини під шкірним покривом і в кінцевому підсумку видимого набряку. Відповідно при появі набряку ви можете помітити опухлість та на вигляд блискучу й розтягнути шкіру в ділянці ураження. Також після натискання на шкіру в ділянці впливу протягом декількох секунд зберігається “ямка”.

Якщо ж набряк на ногах та больові відчуття виникають протягом сидіння з тривалим збереженням, це може свідчити про тромбоз глибоких вен.

При відсутності належної допомоги при даному стані, самопочуття людини може погіршитися внаслідок посилення набряку, зниження рухливості та порушення кровообігу в зоні ураження.

Діагностика та тактика лікування

Перед початком лікування насамперед встановлюється причина набряків, що дасть можливість провести успішну терапію. Щоб зрозуміти, що може бути причиною спочатку проводиться фізикальний огляд з аналізом клінічної картини. У деяких випадках може знадобитися рентгенографія, УЗД, МРТ, аналізи крові та сечі.
 
Тимчасовий набряк часто можна зменшити, обмеживши споживання солі та тримаючи ноги піднятими, коли сидите. 
Загалом набряк, що виникає внаслідок способу життя пацієнта усувається внесенням відповідних корективів: здоровий раціон, з униканням солоної та обробленої їди, фізичні навантаження, що допоможуть запобігти набряку через бездіяльність, відмова від тютюну та алкоголю, носіння підтримувальних компресійних панчіх або рукавичок та ін.

При конкретних причинах набряків, лікар призначатиме відповідне лікування. Так при серцевій недостатності, цирозу печінки, разом з іншими препаратами, що покращують роботу органів призначають діуретики. Діуретики - це препарати, які допомагають організму виводити зайву рідину у вигляді сечі.
Саме лікування основної причини набряку може зайняти певний проміжок часу. Якщо ж набряк з’являється в результаті прийому ліків, лікар може відкоригувати терапію або знайти альтернативний препарат.

Невідкладної допомоги потребує пацієнт у якого даний стан виник раптово та стрімко посилюється. Причиною цього може стати як набряк легень, що супроводжуватиметься додатково утрудненим диханням та болем у грудях, так і тяжка алергічна реакція.

У разі появи набряків під час вагітності лікарем контролюється можливість розвитку прееклампсії шляхом проведення вимірювання АТ, лабораторного дослідження крові та сечі.
 
Щоб запобігти набряку, важливо залишатися фізично активними та уникати надлишку натрію у своєму раціоні. Виконуйте вказівки лікаря щодо будь-яких умов, які викликають недуг.
Загалом, слід звернутися до лікаря, якщо набряк не зникає протягом кількох днів або якщо він продовжує посилюватися.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED