Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Тепловий удар: симптоми та методи надання допомоги

Тепловий удар: симптоми та методи надання допомогиАномальна спека вкотре змушує нагадати про її негативні наслідки у вигляді теплового удару. 

Тепловий удар – це патологічний стан, що становить загрозу життю та виникає при підвищенні температури тіла вище 40С. Його відносять до найтяжчої форми гіпертермії.
Відмітимо, що тепловий удар не настає миттєво. Передвісником даного стану є термічне виснаження, що свідчить про неспроможність організму справитися з терморегуляцією і необхідності терміново допомогти охолонути. 
 
У більшості випадків тепловий результат є результатом тривалого перебування в вологих та жарких умовах. Відмітимо, що при відсутності вчасного лікування тепловий удар може призвести до повного припинення функціонування органів, коми та навіть летального результату.

В залежності від причини виникнення розрізняють дві форми порушення, тепловий удар при фізичному навантаженні, що виникає упродовж декількох годин та класичний тепловий удар, який може виникнути через вік або основні захворювання (розвивається протягом кількох днів).

Хто знаходиться в групі ризику?

Механізм розвитку теплового удару полягає в неможливості тіла охолодитися. Так гіпоталамус визначає основну температуру вашого тіла, однак у тому випадку, коли тіло отримує більше тепла, ніж виділяє, внутрішня температура підіймається вище цього заданого значення.

Відмітимо, що тепловий удар може отримати кожен.  Однак особливо високому ризику піддаються люди похилого віку та немовлята. Це пов'язано з тим, що в даних вікових категоріях тіло не в змозі ефективно регулювати температуру.

До теплового удару сприйнятливі особи, що постійно перебувають в жаркому середовищі у поєднанні з фізичним навантаженням (спортсмени, військові).

Також ризики отримати тепловий удар підвищується у разі:
  • вживання алкоголю;
  • зневоднення організму;
  • надмірної кількості одягу, який перешкоджає легкому випаровуванню поту та охолодженню тіла;
  • прийманні препарату, що впливає на здатність тіла регулювати температуру (наприклад, діуретики, транквілізатори);
  • наявності в анамнезі захворювань, що впливають на терморегуляцію (наприклад, муковісцидоз, ураження серцево-судинної системи);
  • ожиріння;
  • поганої фізичної підготовки або незвиканні до жарких умов.

Які симптоми теплового удару?

Одразу зазначимо, що оскільки тепловий удар є загрозливим для життя станом, поява ознак порушення потребує надання невідкладної допомоги.
  1. Висока температура тіла є основною ознакою теплового удару.
  2. Під час теплового удару, спричиненого спекотною погодою, шкіра стає гарячою та сухою на дотик. Однак при тепловому ударі, спричиненому інтенсивними фізичними вправами - шкіра може бути сухою або злегка вологою.
  3. Порушення координації та рухів.
  4. Сплутаність свідомості або дезорієнтація.
  5. Головний пульсуючий біль, запаморочення та втрата свідомості.
  6. Гіперемія шкіри або навпаки надмірна її блідість.
  7. Зниження або навпаки підвищення артеріального тиску.
  8. М'язові спазми та судоми.
  9. Низький або високий артеріальний тиск.
  10. Прослуховуються хрипи в легенях.
  11. Нудота та блювання.
  12. Олігурія (мале виділення сечі, яка має при цьому темне забарвлення).
  13. Прискорене дихання або тахікардія.
При відсутності вчасного надання допомоги тепловий удар може ускладнитися шоковим або коматозним станом, набряком мозку, недостатністю органів.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі симптомів та медичного огляду. Додатково призначається ряд діагностичних тестів, від лабораторного дослідження сечі та крові до рентгенографії та ЕКГ, тестів м’язової функції для перевірки ступеня пошкодження м’язової тканини (рабдоміоліз).

Як відзначалося вище надання допомоги при тепловому ударі відбуватиметься в екстреному порядку. Насамперед постраждалого потрібно охолодити, шляхом застосування холодових компресів на ділянки шиї, паху та пахв.

Також потрібно забезпечити споживання рідини, перемістити пацієнта в прохолодне та добре провітрюване місце. При цьому необхідно ретельно стежити за диханням до моменту прибуття швидкої.

В умовах стаціонару окрім необхідного охолодження, проводиться медикаментозна терапія з введенням протисудомних препаратів, оксигенотерапія.
Тривалість перебування в лікарні залежить від тяжкості теплового удару та того, наскільки добре функціонують органи.

Надалі під час відновлення після теплового удару можливі зміни температури тіла протягом кількох тижнів. Також слід уникати фізичних навантажень принаймні тиждень. Лікар може порекомендувати проходження періодичних аналізів для контролю функції нирок й печінки. Навіть тимчасові ускладнення теплового удару можуть зникнути через кілька місяців.

Пам'ятайте, що після того, як ви одного разу перенесли тепловий удар, ви, швидше за все, знову захворієте на це теплове захворювання. Тому вживайте профілактичних заходів щоразу, коли плануєте перебувати у спекотних умовах.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED