Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Лімфедема: причини накопичення лімфи в м'яких тканинах

Лімфедема: причини накопичення лімфи в м'яких тканинахЛімфатичні вузли є важливим елементом лімфатичної системи. Вони діють як фільтри та допомагають у боротьби з інфекційними процесами та навіть онкологією.
 
Лімфедема - це патологічний процес, що характеризується набряком тканин внаслідок надмірного накопичення лімфи, яка в нормі дренується через лімфатичну систему.
 
Механізм розвитку лімфедеми полягає в порушенні функції лімфатичних вузлів адекватно відводити лімфатичну рідину, як правило з верхньої або нижньої кінцівки.
 
У більшості випадків локалізація патологічного процесу припадає на верхні або нижні кінцівки, грудну стінку, живіт та шию, рідше на статеві органи.
 
Загалом причиною лімфедеми є будь-який стан, що спричиняє блокування відтоку лімфатичної рідини.
 
 В залежності від причини розрізняють і види лімфедеми. Так первинна форма захворювання виникає коли лімфатична система не розвивається належним чином, наприклад при вродженій лімфедемі, статевому дозріванні, під час вагітності. Зазвичай цей тип викликає набряки лише в ногах. Вторинна лімфедема є найпоширенішою формою, що викликається порушенням дренажу лімфатичної системи, яке відбувається внаслідок травми.
 

Які симптоми вказуватимуть на розвиток лімфедеми?

  1. Набряк, що локалізується на всій кінцівці або окремо на фалангах.
  2. Відчуття тяжкості або скутості.
  3. Обмеження рухів.
  4. Частий розвиток інфекційних процесів.
  5. Потовщення шкіри.
 
При цьому ознаки захворювання можуть варіюватися від легких до тяжких. Відмітимо, що на перебіг лімфедеми впливає й основне захворювання. Наприклад при лімфедемі, викликаної лікуванням раку, ознаки виникають навіть через кілька місяців або років після лікування. 

Які фактори впливають на розвиток лімфедеми?

  1. Онкологія, коли ракові клітини блокують лімфатичні судини або коли новоутворення росте поблизу лімфатичного вузла. Це ж стосується і лікування раку шляхом проведення променевої терапії, коли можливий розвиток рубцювання та запалення лімфатичних вузлів або лімфатичних судин. 
  2. Оперативні втручання при онкологічних процесах також є тригером накопичення надмірної кількості лімфатичної рідини. Адже під час операцій лімфатичні вузли часто видаляють. 
  3. Спадковий фактор.
  4. Паразитарні ураження.
  5. Віковий фактор (старший рік).
  6.  Надмірна вага або ожиріння.
  7.  Ревматоїдний артрит.
При відсутності вчасного лікування лімфедема ускладнюється високими  ризиками приєднання інфекції. Наприклад, рідина яка накопичилася є чудовим джерелом для мікробів, і найменша травма руки чи ноги може стати місцем проникнення інфекції. 
Знову ж таки приєднання інфекційного процесу є загрозливим станом з можливим наступним розвитком сепсису та необхідністю невідкладної допомоги.
 

Діагностика та тактика лікування

Кожен випадок лімфедеми є індивідуальним з врахуванням анамнезу (наприклад, перенесення раку) та клінічної картини.
При відсутності чіткої причини захворювання додатково проводиться ряд тестів діагностики, що включають МРТ та КТ, УЗД, лімфосцинтиграфію. 
 
Ліків проти лімфедеми не існує. Терапія буде направлена на зменшення або усунення симптомів та запобігання ускладнень.
Враховуючи, що лімфедема підвищує ризики розвитку інфекції лікарем призначається антибактеріальна терапія.
Також доцільним буде навчання пацієнта технік, що допоможуть зменшити набряк (наприклад, мануальний лімфодренаж, компресійні пов'язки та одяг, послідовне пневматичне стиснення).
 
Оперативне втручання при лімфедемі включає:
  • пересадку лімфовузлів;
  • створення нових дренажних шляхів (нові зв’язки між лімфатичною мережею та кровоносними судинами, з наступним видаленням залишків лімфатичної рідини з кінцівки через кровоносні судини);
  • видалення фіброзної тканини, у випадку коли м’які тканини кінцівки стають фіброзними.
Хоча ліків проти лімфедеми не існує, зміни способу життя можуть допомогти контролювати виниклий дискомфорт й зменшити набряк. Заняття спортом, дотримання правил гігієни, носіння правильного одягу та здорове харчування можуть допомогти почуватися краще та контролювати свій стан!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED