Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Поліцитемія: основні симптоми раку крові

Поліцитемія: основні симптоми раку кровіСправжня поліцитемія — це патологія рідкісного генезу, що супроводжується розвитком ураження крові, при якому організм продукує надмірну кількість еритроцитів.

Нагадаємо, що функція еритроцитів полягає в транспортуванні кисню по всьому тілу. Відповідно коли відбувається порушення даного механізму й еритроцитів встає занадто багато, кров згущується та тече повільніше. Це своєю чергою небезпечно утворенням тромбів та ряду інших ускладнень, в тому числі й дефіцитом кисню у важливих органах.

За статистичним даними більшість випадків захворювання припадає на чоловіків, вікової категорії 60+. Однак не є виключенням патологічні зміни у будь-якому віці.

Які симптоми виникатимуть при справжній поліцитемії?

Небезпека захворювання полягає в тому, що упродовж декількох років симптоми можуть взагалі не виникати, а згодом їх прояв може бути настільки незначним та слабковираженим, що пацієнт і не зверне на їх увагу. Тому дуже частим явищем є випадкове діагностування поліцитемії у разі проходження лабораторних досліджень крові.

До ознак поліцитемії, які повинні викликати занепокоєння відносять:
  • загальна слабкість та запаморочення;
  • порушення концентрації;
  • утруднене дихання у положенні лежачи;
  •  втрата ваги;
  • свербіж, особливо після теплої ванни або душу;
  • оніміння, поколювання, печіння або слабкість в кінцівках;
  • біль у животі та швидка поява відчуття насичення;
  • розмитість або двоїння в очах;
  • надмірне потовиділення;
  • поява синців.
Відповідно чим довше прогресує захворювання, тим тяжчою стає клінічна картина. Так у хворого спостерігатиметься надмірне крововиділення (кровотеча) навіть при незначних порізах, кровоточивість ясен, гіперемія обличчя, набряк суглобів та біль у кістках.

Що може викликати поліцитемію?

Механізм розвитку захворювання полягає в мутації гена (JAK2), що відповідає за продукування білка, який своєю чергою бере участь в утворенні клітин крові.
При цьому виникла мутація може передатися у спадок, або ж розвинутися без спадкового фактора.

Також варто враховувати й фактори, при яких підвищується ризик утворення тромбів. Наприклад, шкідливі звички, наявність тромбів в анамнезі, похилий вік, ЦД, артеріальна гіпертензія, високий рівень холестерину та ожиріння.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу насамперед відбувається на основі лабораторного дослідження крові (ЗАК). Відповідно при справжній поліцетимії спостерігається перевищення норми показників еритроцитів і гемоглобіну, а також аномально високий гематокрит. Також можливе відхилення від норми кількості тромбоцитів або лейкоцитів.
При наявності відхилень додатково рекомендована перевірка крові на мутацію JAK2 та біопсія кісткового мозку.

Лікування необхідно розпочати якомога раніше аби знизити ризики ускладнення.
Враховуючи, що справжня поліцитемія є хронічним захворювання терапія буде направлена на усунення симптомів та запобігання ускладнень.
У тому випадку, якщо ризики утворення тромбів при СП є невисокими лікування полягатиме в призначенні аспірину та проведенні флеботомії. При більш високих ризиках терапія доповнюватиметься додатковими лікарськими препаратами.
Окрема увага приділяється дотриманню збалансованого харчування, з достатнім вживанням рідини. 

Щодо прогнозу одужання, то пацієнти, які дотримуються свого плану лікування та регулярно відвідують гематолога, можуть розраховувати на довге життя з обмеженими ускладненнями.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED