Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як відрізнити симптоми застуди від алергії?

Як відрізнити симптоми застуди від алергії?Поява нежиті або закладеності носа в першу чергу наштовхує на думку, що Ви просто застудилися. І враховуючи відсоток самолікування в нашій країні починається прийматися відповідна самостійно призначена терапія для усунення дискомфортних ознак. Однак дані “застудні” стани можуть бути й ознаками алергії. Тому не варто поспішати до аптеки, а в першу чергу зверніться до лікаря. А ми наразі детальніше розберемо основні відмінності між алергією та застудою.

Основні відмінності між застудою та алергією

Дійсно застуда та алергія мають ряд однакових проявів, внаслідок чого самостійно їх відрізнити дуже складно. 
 
Що стосується застуди, то вона викликається вірусами різних типів. До основних характеристик недугу можна віднести відсутність сезонності, тобто застудитися можливо у будь-яку пору року.
 
Розвиток алергії полягає в реакції нашої імунної системи на певні речовини. Так механізм її розвитку полягає в тому, що коли ви стикаєтеся з тригером алергії (алергеном), імунна система виділяє гістамін (хімічну речовину). Саме вивільнення гістаміну є причиною симптомів алергії.
До сезонних алергенів можна віднести пилок дерев, трав і бур’янів, однак можливий розвиток алергії цілий рік. Наприклад, на шерсть тварин, харчові продукти (молоко, арахіс, мед, яйця).

Основні симптоми

Аби відрізнити застуду від алергії варто бути обізнаним у загальних проявах порушень.
Так при алергії характерними ознаками є поява висипання, свербіж очей, набряк, утруднене дихання та хрипи. Тривалість ознак залежить від часу впливу алергену. Алергія не є заразною та найчастіше виникає влітку та весною.
При застуді хворий стикається зі швидкою втомлюваністю, болем у горлі, лихоманкою. Часті випадки застуди припадають на холодну пору року (осінь, зима). Тривалість порушення варіюється від семи до десяти днів. Застуда передається повітряно-крапельним шляхом, коли людина виділяє вірус при кашлі або чханні.
Враховуючи спільні ознаки типу чхання та кашлю, сльозотечу та закладеність носа, при діагностуванні звертається увага саме на симптоми які не є схожими.

Діагностика та лікування застуди й алергії

У більшості випадків ми не звертаємося до лікаря з приводу застуди, але якщо звернення все ж відбулося, то ваших симптомів буде достатньо аби підтвердити діагноз.
При цьому якщо ознаки застуди тривають понад 10 днів, а ваш стан погіршується з високими ризиками ускладнень, наприклад, через серцеві захворювання або ослаблену імунну систему, звернутися за лікарською допомогою є життєво необхідним.
При відсутності ускладнень у більшості випадків єдиним методом лікування застуди є відпочинок та вживання достатньої кількості пиття. Для полегшення симптомів можливе призначення знеболювальних, сиропів проти кашлю, назальних крапель.
 
При розвитку алергії на початковому етапі можливе як звернення до лікаря первинної допомоги, так і безпосередньо до алерголога.
Визначити алергію та причину її виникнення можливо завдяки ряду тестів, від шкірної проби (окрім сезону цвітіння) до лабораторного дослідження крові (цілий рік).
Від перебігу алергії залежатиме і тактика надання допомоги. Насамперед важливо уникати тригерів захворювання, що допоможе запобігти симптомам. Додатково для їх полегшення можливе приймання препаратів призначених лікарем: антигістамінні, назальні кортикостероїди. 
Сьогодні поширеним методом лікування симптомів алергії є імунотерапія (ін’єкції низькодозових алергенів), коли відбувається поступовий вплив невеликої кількості алергену. 
Невідкладна терапія проводиться при загрозливому для життя стану - анафілактичному шоку.
 
У будь-якому випадку прислухайтеся до свого організму та не нехтуйте виниклими симптомами. Створити безпечні умови вдома та захист від патогенних збудників можливо придбавши бактерицидний рециркуляртор. Даний прилад проводить дезінфекцію повітря, очищуючи його на 98%. При цьому на відміну від кварцових ламп він безпечний у використанні. Ознайомитися та придбати бактерицидний рециркулятор можливо в медичному маркеті ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED