Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Тимчасова зупинка кровотечі: основні правила використання джгута

Тимчасова зупинка кровотечі: основні правила використання джгута Важливо розуміти, що вміння надавати екстрену медичну допомогу є необхідним не лише в умовах воєнного стану, а й при інших загрозливих моментах, що можуть статися в житті (наприклад, ДТП). Так своєчасне та правильне зупинення масивної кровотечі з кінцівок на догоспітальному етапі дає можливість зберегти життя постраждалому.

Окремо варто розглянути методи зупинення кровотечі, насамперед це стосується застосування джгутів. В умовах воєнного стану це питання є особливо актуальним, як серед військових, так правильність зупинки кровотечі серед цивільних. 

Характерні ознаки при розвитку масивної кровотечі

Основним проявом кровотечі з ранової поверхні кінцівки є витікання крові переважно пульсуючого характеру, що спостерігається візуально або при проведенні пальпації. Відповідно надалі при відсутності допомоги об'єм крововтрати збільшується з підвищенням ризиків розвитку гіповолемічного шоку. 
 
Гіповолемічний шок - це порушення, що становить загрозу для життя та виникає внаслідок зменшення об'єму циркулюючої крові в організмі. Характерними симптомами даної патології є прискорене дихання, спрага, зниження АТ, блідість шкіри, що покрита холодним липким потом, а також занепокоєння та дратівливість. Надалі інтенсивність симптомів посилюватиметься, від зниження до критично низьких показників артеріального тиску та температури тіла до втрати свідомості.

Яка тактика при розвитку кровотечі?

Насамперед при розвитку масивної кровотечі з ранової поверхні кінцівки допомога повинна бути надана в перші хвилини розвитку травми з наступною негайною евакуацією постраждалого в медичний заклад.
Відповідно тактика екстреної допомоги залежатиме від умов за яких виникло травмування. 
 
Наприклад, якщо місце події безпечне, людина, яка надаватиме медичну допомогу повинна себе також захистити, надягнувши медичні рукавички та захисні окуляри (за їх наявності).
Надалі обов'язково встановлюється джерело кровотечі та спричиняється тиск на рану, а стан та свідомість хворого перевіряється. Наступні дії полягатимуть в накладанні джгута на пошкоджену кінцівку. При можливості за наявністю перев'язувального матеріалу можливе тимчасове тампонування рани. В обох випадках паралельно відстежується тенденція до зупинення кровотечі чи навпаки її посилення. Так якщо кровотеча не зупиняється слід перевірити правильність накладання джгута.
 
Окремо розглядається тактика екстреної зупинки кровотечі при знаходженні у небезпечному місці. Так в першу чергу потрібно знайти укриття та розпочати тиск на рану з наступним накладанням джгута.

Правила накладання джгута включають декілька етапів:
  1. Встановлення кровотечі.
  2. Огляд постраждалого з виключенням інших джерел кровотечі та перевірки загального стану.
  3. Зупинка кровотечі шляхом накладання джгута та підняття ураженої кінцівки. Так джгут має бути застосований на висоті вище 5-6 см від джерела кровотечі. При неможливості точно встановити ділянку ураження, джгут накладається якомога вище, звісно, що поверх одягу. 
  4. Успішність накладання джгута полягатиме в зупиненні кровотечі та відсутності периферійного пульсу на ураженій кінцівці. Якщо кінцівка синіє, це свідчить про те, що передавлені тільки вени. При цьому порушується відтік крові, а кровотеча тільки посилюється. 
  5. Нагадаємо, про золоте правило накладання джгута, що допоможуть запобігти ускладнень від його застосування. Це фіксування часу накладання джгута (у вигляді напису на кінцівці або прикріплення записки), що не повинно перевищувати двох годин. 
 
Якщо кровотеча є масивною, рекомендовано використовувати спеціальні пристрої типу - джгутів-турнікетів.
Саме джгут-турнікет став невіддільною частиною аптечки в умовах воєнного стану. Існує безліч варіантів даного пристрою. Нашою рекомендацією є джгут-турнікет САТ 7 покоління, який є найкращим рішенням при зупинці різних видів кровотеч на кінцівках. Цей виріб є вибором №1 збройних сил США, державних та приватних структур військової оборони європейських країн. Джгут cat (cat tourniquet generations 7) має вдосконалену конструкцію та може закріплюватися однією рукою.
 
Також його перевагою є унікальна подвійна система кріплення, що дозволяє уникнути використання гвинтів та затискачів, якими може бути важко працювати під час стресу, пов’язаного з виживанням, або коли дрібна моторика порушена. 
 
Відмітимо, що рішення щодо послаблення джгута приймається медичним працівником або якщо це дозволяє ситуація.
 
Пам'ятайте, що економія на засобах невідкладної допомоги, в тому числі й джгута-турнікета, не лише не допоможе зупинити кровотечу, а може коштувати життя людині яка його використала. Тому займаючись благодійністю та закуповуючи медичні засоби для надання невідкладної допомоги військовим обирайте тільки перевірені медичні маркети. Одним із гарантів якісної та доступної медичної техніки являється медичний маркет ITMED. Саме там можливо придбати джгут-турнікет CAT G7 NORTH AMERICAN RESCUE, що виготовляється в США.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED