Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Остеопороз: чому наші кістки стають крихкими?

Остеопороз: чому наші кістки стають крихкими?В нормі наші кістки мають невеликі проміжки, що робить їх дещо пористими. Однак при впливі певних факторів, ці проміжки збільшуються, внаслідок чого кістки втрачають свою міцність та щільність. Виникає стан під назвою остеопороз. Які основні причини його розвитку та хто знаходиться в групі ризику? З'ясуємо далі. 

Остеопороз - це патологічний стан, що супроводжується ураженням кісток у вигляді зниження щільності кісткової тканини. 
 
Дане порушення може виникнути у будь-якому віці, однак за статистичними даними остеопороз зустрічається у людей похилого віку. Відповідно цього і класифікують захворювання. Так первинний остеопороз діагностують як старечий, тобто що виникає після 50 років, переважно у жінок. Вторинна форма недугу спостерігається переважно серед молоді та  формується на тлі неправильного способу життя, наявності в анамнезі ЦД та захворювань щитоподібної залози. 
 
Як наслідок виникають високі ризики переломів, навіть при виконанні звичайних буденних речей. 

З яких проявів розпочинається остеопороз?

Небезпечною особливістю остеопорозу є те, що він на ранніх стадіях не супроводжується скаргами та специфічними ознаками. Відповідно запідозрити порушення можливо вже при отриманні перелому.
Якщо симптоми все-таки з’являються, то хворий може стикнутися з наступними станами:
  • ламкість нігтів;
  • відходження ясен;
  • викривлення хребта;
  • зміни зі сторони постави;
  • вкорочення росту.
При відсутності вчасного лікування тяжкість перебігу остеопорозу посилюватиметься. Так переломи можуть виникнути навіть при сильному кашлі. При цьому на тривалість їх загоєння впливає також ряд факторів, від тяжкості порушення цілісності кістки до анамнезу та віку пацієнта. 
 
Особливу небезпеку становить ускладнення захворювання у вигляді перелому шийки стегна або компресійного перелому одного з хребців, що виникає під нормальним тиском у хребті.

Причини остеопорозу

Остеопороз може виникнути на тлі певного захворювання (наприклад, гіпертиреоз) або внаслідок приймання певних лікарських препаратів, насамперед гормональних (кортикостероїди).
 
Також варто враховувати й фактори ризику, якими виступає вік пацієнта, розвиток менопаузи у жінок у віці від 45 до 55 років, що пов'язано з гормональними змінами.
Чоловіки також зазнають змін зі сторони кісток у цьому віці, однак повільніше. Досягнення рівноваги спостерігається в обох статей у віці від 65 до 70 років.
 
До інших факторів ризику остеопорозу включають куріння, спадковість, малорухомий спосіб життя та неправильне харчування, низька маса тіла.
Можна зробити висновок, що більшості причинам можливо запобігти. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі анамнезу хвороби та проведенні фізикального огляду. Інструментальні та лабораторні дослідження включають проведення лабораторних аналізів сечі та крові, тест на щільність кісток (кісткова денситометрія), рентгенографію.
 
При підтвердженні діагнозу лікування полягатиме в проведенні медикаментозної терапії та внесення корективів у спосіб життя пацієнта. Одразу відмітимо, що конкретних ліків проти остеопорозу не існує, призначене лікування буде направлене на захист та зміцнення кісток (наприклад, біофосфонати, гормональна терапія). 
На додаток до призначеного плану лікування, відповідна дієта може допомогти зміцнити ваші кістки. Так раціон варто урізноманітнити продуктами, що містять кальцій та вітамін D, магній, цинк.
 
Пам'ятайте, що більшість факторів ризику остеопорозу Ви в змозі контролювати. Інші ж можливі фізіологічні зміни чи спадковість підлягають проведенню профілактичних оглядів та обирання найкращих методів запобігання захворюванню.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED