Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Артроз: чому починають руйнуватися суглоби?

Артроз: чому починають руйнуватися суглоби?Дуже часто поняття артроз та артрит, ідентифікуються та однакові захворювання. Дійсно, вони мають характерні симптоми, типу скутості в суглобах та болю, а також обидва стани впливають на суглоби, кістки та зв'язки. Однак різниця між ними є важливою. Наразі розберемо детальніше саме про перебіг артрозу.

Артроз – це патологічний стан, що характеризується ураженням суглобу, а саме руйнуванням його з'єднувальних елементів (суглобового хряща). 
Артроз є іншою назвою остеоартриту (одного з типів артриту). 
 
Дана патологія виникає внаслідок зношення суглобів та хрящів. Хрящ являє собою тканину, що покриває кістки та дає можливість суглобам рухатися.
З віком або внаслідок впливу певних патологічних факторів хрящ може уражатися та стиратися. Як наслідок кістка починає контактувати з кісткою, викликаючи біль, скутість рухів та набряк.
 
Ураження внаслідок артрозу може зазнати будь-який суглоб. Але найчастіше вплив відбувається на суглоби рук, колін та стегон. 

Які симптоми артрозу?

Основними проявами артрозу є поява скутості в суглобах та больових відчуттів. При цьому захворювання може прогресувати роками, та не викликати значних проявів. Так, наприклад, спочатку біль виникатиме при фізичних навантаженнях, а згодом і в стані спокою.

Додатково виникають скарги у вигляді:
  • набряку суглобів;
  • гіперемії шкірного покриву навколо ділянки ураження;
  • зменшення обсягу рухів в уражених суглобах.
Чим більше прогресує артроз, тим більше ускладнень виникає у хворого. Так можливе формування кісткових шпор (невеликий додатковий ріст кісток), що утворюються навколо уражених суглобів, деформація суглобів, неможливість пересуватися чи тримати предмети.

Які фактори ризику ураження суглобів?

  1. Вік: ризики розвитку артрозу підвищуються у похилому віці.
  2. Стать: за статистичними даними у жінок частіше розвивається артроз, ніж у чоловіків.
  3. Маса тіла: при зайвій вазі на суглоби створюється більший тиск, що і підвищує ризики артрозу.
  4. Спадковий фактор, тобто наявність у родині випадків захворювання.
  5. Наявність в анамнезі травм, інфекційних процесів, порушень зі сторони ШКТ (порушується процес всмоктування корисних елементів).
  6. Дефіцит вітамінів.
  7. Порушення кровообігу в суглобі.
  8. Анатомічні особливості (наприклад, неправильно сформований хрящ).
  9. Робоча діяльність, внаслідок якої відбувається велике навантаження на суглоби.

Діагностика та тактика лікування

Діагностування артрозу потребує аналізу клінічної картини та встановлення сімейного анамнезу. Це дасть можливість встановити тип захворювання. Додатково проводяться лабораторні дослідження крові (з метою виявлення інфекції), дослідження рідини з ураженого суглоба. Візуалізаційно артроз та його наслідки розглядаються за допомогою артроскопії, рентгенографії, МРТ.
 
Лікування артрозу є комплексним та розпочинатиметься з призначення медикаментозної терапії (нестероїдні протизапальні препарати, хондропротектори), фізіотерапії та трудової терапії. Лікар терапевт навчатиме пацієнта виконувати вправи, що допоможуть зміцнити суглоби та стабілізувати їх, відновити рухову активність.
Додатково доцільним буде застосовувати ортопедичні засоби, типу вставок для взуття, що допоможуть зменшити навантаження на суглоби.
 
Оперативне втручання показане при 3-4 стадіях артрозу, коли суглоб фактично зруйнований. Відбувається його заміна. При цьому враховується ряд факторів. Наприклад, якщо вік пацієнта молодий (до 40 років), операція відтерміновується наскільки це можливо. Передувати хірургічному втручанню може ін'єкційне введення гіалуронової кислоти в суглоб.
 
Запобігти артрозу можливо дотримуючись здорового способу життя та враховуючи ряд провокуючись факторів, що можуть вплинути на перебіг патології.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED