Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Травматичний шок: що це за стан та як він проявляється?

Травматичний шок: що це за стан та як він проявляється?Травматичний шок - це патологічний стан, що становить загрозу для життя та виникає внаслідок дії ушкоджуючого фактора. Як наслідок викликає гіпоксія та порушення функціонування життєво важливих органів.

Травматичний шок насамперед є захисною реакцією організму на пережиту травму. Його ще називають рановим шоком та поділяють на гіполемічний, травматичний та септичний шок. Ці стани об'єднує нанесення наприклад бойового поранення, травми черепа, переломи кісток з пошкодженням внутрішніх органів.  

Які види травматичного шоку існують?

Існує три типи шоку:
  • гіповолемічний або геморагічний шок;
  • травматичний шок;
  • септичний шок. 
Вони окремі та різні за етіологією та лікуванням. Так гіповолемічний (геморагічний) шок характеризується недостатнім об’ємом крові внаслідок крововиливу, зневоднення або втрати плазми через опіки. “Чистий” геморагічний шок включає незначне пошкодження тканин. Його лікування полягає в внутрішньовенному введенні рідини (у відповідному обсязі та виду) та є дуже ефективним за умови контролю кровотечі. 
 
Травматичний шок характеризується серйозними пошкодженнями тканин, такими як множинні переломи, сильні контузії або опіки. Успішність лікування залежатиме від тяжкості рани та часу надання допомоги. Лікування може включати введення тромболітичного засобу. 
 
Септичний шок спричиняється інфекцією - бактеріями або вірусами. При тяжкому септичному шоку лікування незадовільне. Знову ж таки, зазвичай присутній ДВЗ. На сьогодні лікування антиендотоксиновими агентами або препаратами проти цитокінів і системного запалення не було ефективним для порятунку життя при травматичному або септичному шоку. 
 
Хоча ці три типи шоку є окремими та різними, вони часто перетинаються. Як при травматичному, так і при септичному шоку зазвичай спостерігається деяка гіповолемія. Інфекція та сепсис часто супроводжують серйозні ушкодження та викликають виражену запальну реакцію. Виключно геморагічний шок, неускладнений травматичним або септичним компонентом, легко піддається лікуванню внутрішньовенним введенням рідин, якщо крововилив можна контролювати. 
 
У тому випадку, якщо травма важка, лікування внутрішньовенними рідинами може бути недостатнім. У цьому випадку ДВЗ-синдром може бути усунений тромболітичним агентом. 

Які причини травматичного шоку?

Травматичний шок розвивається внаслідок масивних уражень, що спричиняється кровотечею. Відбувається виражені порушення функцій життєво важливих органів. 
Ризики розвитку порушення підвищуються при нервовому потрясінні, фізичній втомі, охолодженні, наявності в анамнезі хронічних захворювань.
При цьому травматичний шок може виникнути при пошкодженнях, що не супроводжуються великою крововтратою. 
 
Симптоми травматичного шоку
Розвиток травматичного шоку включає ряд фізичних та емоційних симптомів. Насамперед відбувається серйозне пошкодження тканин (наприклад, опіки, переломи). До типових фізичних проявів травматичного шоку належать наступні симптоми:
  • розширення зіниць;
  • нудота;
  • блідість шкірного покриву;
  • холодний липкий піт;
  • запаморочення та втрата свідомості;
  • порушене нерегулярне серцебиття;
  • зниження об'єму кровотоку;
  • зниження артеріального тиску;
  • порушення координації.
Прояви варіюватимуться в залежності від тривалості шоку та стадії. Так для четвертої стадії характерна відсутність свідомості, пульсу та артеріального тиску.
Передує цим симптомам психомоторне збудження у вигляді оніміння, тривожності. 
Відмітимо, що симптоми виникають одразу після травми, рідше через декілька годин.
 
При відсутності надання невідкладної допомоги високі ризики летального результату внаслідок поліорганної недостатності та гострого респіраторного дистрес синдрому.

Діагностика та методи лікування

Діагностування травматичного шоку відбувається виключно медичним працівником.
Так лікар оцінить стан постраждалого та виниклі симптоми, проведе необхідні тести та обстеження з наступним розробленням плану лікування.
 
Перша допомога при травматичному шоку включає усунення дії травматичного фактора, зупинення кровотечі та знеболення. Додатково, ранова поверхня оброблюється та захищається шляхом накладання стерильної пов'язки. При наявності переломів проводиться їх мобілізація. 
Тяжкі випадки травматичного шоку потребують негайної евакуації в медичний заклад. В умовах стаціонару проводиться інфузійна терапія, реанімаційні заходи.
 
Відмітимо, що придбати всі складові для надання невідкладної допомоги, в тому числі й аптечки можливо в медичному маркеті ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED