Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Високий рівень холестерину: основні симптоми

Високий рівень холестерину: основні симптомиВисокий рівень холестерину є досить поширеною проблемою, в тому числі й серед молодого населення. Загрозливим є і те, що дуже часто даний стан протікає без видимих проявів до моменту появи ускладнень або візиту до лікаря.

Насамперед відзначимо, що холестерин це жироподібна речовина, що продукується печінкою та являється одним із різновидів ліпідів. Холестерин є життєво необхідний для продукування певних видів гормонів, вітамінів та клітин.
 
Оскільки дана речовина не в змозі самостійно розчинятися у крові, допомогти транспортуватися допомагають їй ліпопротеїни (частинки, що складаються з жиру та білка). Виділяють два основних види ліпопротеїнів - ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ) та ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ). При надмірній кількості ліпопротеїну низької щільності рівень холестерину підвищується, що має негативний вплив на здоров'я.

Види холестерину

Холестерин ЛПНЩ (“поганий холестерин”), що переноситься до артерій і при високому рівні накопичується на стінках судин, звужуючи їх простір та перешкоджаючи кровопостачання. 
Холестерин ЛПВЩ (“хороший холестерин”) забезпечує повернення холестерину ЛПНЩ у печінку для видалення з організму. Це допомагає запобігти утворенню холестеринових бляшок в артеріях.
Тригліцериди належать до інших типів ліпідів та використовуються організмом у вигляді енергії. Однак при їх надмірній кількості, що поступають з зайвими калоріями відбувається зворотний результат, насамперед ураження судин.

Основні причини 

  1. Неправильне харчування.
  2. Малорухомий спосіб життя.
  3. Шкідливі звички (куріння).
  4. Спадковий фактор, який може ускладнюватися способом життя.
  5. Наявність в анамнезі супутніх захворювань (наприклад, ЦД).
Відповідно до групи ризику з розвитку високого холестерину можна віднести осіб з ожирінням або, що неправильно харчуються та мають шкідливі звички та ін.

Які симптоми вказуватимуть на розвиток високого холестерину?

У більшості випадків високий рівень холестерину є прихованим порушенням, тобто не викликає ніяких симптомів до моменту появи серйозних ускладнень, наприклад інсульту, гіпертонії, ураження нирок та жовчнокам'яної хвороби.

До симптомів, що повинні викликати занепокоєння відносять:
  • неприємний запах з рота;
  • закреп;
  • оніміння та набряк кінцівок;
  • метеоризм;
  • постійна втома та слабкість;
  • біль в грудях.
Візуально можна спостерігати плоскі грудочки жовтого кольору, що зазвичай локалізуються в ділянці очей.

Діагностика та тактика лікування

Насамперед перевірити рівень холестерину можливо завдяки лабораторному дослідженню крові. Також враховуються ймовірні фактори ризики (сімейний анамнез, серцево-судинні захворювання).
 
У тому випадку, якщо було виявлено високий рівень холестерину, лікар може порекомендувати внести корективи у спосіб життя. Наприклад, змінити раціон (дотримуватися дієти), відмовитися від шкідливих звичок та додати фізичних вправ.
Можливе навіть медикаментозне лікування порушення. До поширених лікарських засобів для лікування високого холестерину належать сатини. Цей препарат перешкоджає печінці виробляти більше холестерину та приймається на тривалій основі.
 
Оскільки на початку високий рівень холестерину не має значних проявів важливо перевіряти його рівень. Рекомендовано у профілактичних цілях проводити перевірку починаючи з 20 років, особливо якщо Ви знаходитеся в групі ризику. В медичному маркеті ITMED можливо придбати експрес-аналізатор (ліпідометр) для перевірки рівня холестерину в крові різної щільності.
Щоб знизити ризик ускладнень від високого рівня холестерину важливо дотримуватися здорових звичок життя, що включають дотримання рекомендацій лікаря, збалансоване харчування, фізичні навантаження, відмова від шкідливих звичок. Ви не в змозі контролювати генетичні фактори ризику, однак може впливати на фактори способу життя.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED