Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Опіки: основні методи надання допомоги

Опіки: основні методи надання допомогиОпіки на сьогодні є поширеною проблемою, оскільки наслідками артилерійських обстрілів на жаль є і пожежі. Також проблеми додалися й у вигляді наслідків паління трави, що є забороненим. Тому розберемо детальніше ступені опіків та методи надання допомоги при цьому.

Опіки характеризуються сильним ураженням шкірного покриву, що призводить до відмирання уражених клітин шкіри.
 
Залежно від причини й ступеня травми різниться і медична допомога. Можливе як повне одужання після опіків без серйозних наслідків для здоров’я, так і коли більш серйозні опіки вимагають негайної невідкладної медичної допомоги, щоб запобігти ускладненням та летальному результату.
 
Розрізняють три основних види опіків: першого, другого і третього ступеня. Відповідно кожен ступінь буде залежати від тяжкості пошкодження шкіри. 
Наприклад, при опіках першого ступеня характерна поява червоної шкіри без пухирів, при другому виникають пухирі та потовщення шкіри, а при третьому ступеню опіків - формується некроз тканин.
 
Можливі також опіки четвертого ступеня. Цей тип опіку окрім симптомів третього ступеня, також характеризується поширенням за межі шкіри на сухожилля та кістки.

Причини опіків

Причини опіків різноманітні, зокрема:
  1. Термічні опіки (ошпарювання від гарячих, киплячих рідин), ступінь яких варіюється в залежності від температури води та час контактування зі шкірою.
  2. Хімічні опіки.
  3. Електричні опіки.
Щодо хімічних та електричних опіків, то допомога при них повинна бути надана негайно, оскільки відбувається вплив не тільки на шкіру, а й на органи та системи.
Також окремо виділяють опіки внаслідок пожеж. 

Характерні ознаки 

При опіках першого ступеня виникає мінімальне пошкодження шкіри, так звані “поверхневі опіки”. Характерними ознаками опіку першого ступеня є:
  • гіперемія;
  • набряк;
  • біль;
  • лущення шкіри у міру загоєння опіку.
Звернення до лікаря є необхідним при ураженні значних ділянок шкіри.
 
Опік другого ступеня
При опіку другого ступеня ураження є більш серйозними та глибокими. Так на шкірі формуються пухирці заповнені рідиною, шкірний покрив стає гіперемованим та болючим. Після розкриття пухирі стають вологими з наступним утворенням над раною фібринозного ексудату.
Оскільки ступінь ураження є глибшим варто забезпечити рановій поверхні належний догляд з метою запобігання інфікуванню (оброблення рани, накладання пов'язки).
 
Опік третього ступеня
Опіки третього та четвертого ступеня мають найтяжчий перебіг, оскільки відбувається глибоке ураження шкірного покриву з приєднанням до патологічного процесу підшкірної клітковини, розвиток некрозу тканин та поява так званого сухого струпу. При четвертому ступені патологічний процес поширюється на м'язову тканину та кістки. 
При цьому больові відчуття можуть не виникати, наприклад при великому обсязі з пошкодженням нервових закінчень.
 
Кожен ступінь опіку має ризики розвитку тих чи інших ускладнень, що за своєю тяжкістю варіюються від приєднання бактеріальної інфекції, проблем зі скороченням м'язів до крововтрати, шоку та смерті. 

Тактика 

Перша допомога полягатиме в зупиненні впливу джерела опіку, промиванні прохолодною водою ураженої ділянки або занурення в посудину з нею (15-30 хв), прийманні знеболювального, використанні анестетику, накладанні сухої стерильної пов'язки або при можливості спеціальної протиопікової пов'язки. 
Що не потрібно робити, так це використовувати крижану воду, ранову поверхню обробляти за допомогою ватних кульок, що будуть прилипати та більше травмувати шкіру. А тим паче користуватися “народними методами” у вигляді олії, сметани тощо. У тому випадку якщо одяг прилип до тіла внаслідок контакту з вогнем, знімати його також в жодному разі не варто, оскільки разом з ним можуть “зніматися” й верхні шари шкіри. Зняти варто ті речі, що знаходяться поблизу джерела опіку (прикраси, одяг).
Ніколи не намагайтеся самостійно лікувати серйозні опіки. Вони потребують лікарської допомоги.
 
Лікування в умовах стаціонару потребують серйозні ураження при опіках з наступним призначенням медикаментозної терапії (знеболювальні, антигістамінні, антибактеріальна та дегідратаційна терапія). Оперативне втручання є доцільним при необхідності видалення некротизованих ділянок або трансплантації шкіри.
 
Також одним з допоміжних методів у лікуванні є використання гідрогелевих пов'язок. Вони є доцільними як при наданні допомоги в умовах медичного закладу, так і є необхідною складовою домашньої аптечки.
Ми рекомендуємо гідрогелеві пов'язки “АРМА-ГЕЛЬ+”, які Ви зможете придбати в медичному маркеті ITMED. Їх особливістю є спеціальний склад (90% з води), що забезпечує високу тепломісткість, охолодження та знеболення рани, прискорене загоєння.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED