Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Шийна лімфаденопатія: причини збільшення лімфатичних вузлів

Шийна лімфаденопатія: причини збільшення лімфатичних вузлівНапевно кожен з нас хто хворів на респіраторні вірусні інфекції стикався зі збільшенням шийних лімфатичних вузлів. Тому розберемо детальніше особливості перебігу даного порушення та які методи лікування будуть доцільними.

Лімфаденопатія являє собою патологічний процес, що характеризується збільшенням лімфатичних вузлів. Відмітимо, що ураженню можуть підлягати не тільки шийні лімфовузли, а й пахвові та пахові. При цьому в організмі їх налічується понад 500, однак вищезазначені можливо пропальпувати. При шийній лімфаденопатії (збільшенні шийних лімфатичних вузлів)на боковій та задній поверхності шиї спостерігається формування лімфоїдної тканини розміром понад 5 мм.
 
Механізм розвитку лімфаденопатії не залежно від локалізації полягає в підвищенні кількості лімфоцитів та/або запальних клітин 
 
Лімфаденопатія може супроводжуватися як ураженням одного лімфатичного вузла, так і групи лімфатичних вузлів у декількох областях.

Які фактори впливають на розвиток захворювання?

Існує досить широкий ряд причин лімфаденопатії. І в залежності від провокуючих факторів вони поділяються на неопластичні, інфекційні та аутоімунні. 
До найчастіших причин саме шийної лімфаденопатії відносять інфекційні та вірусні ураження верхніх дихальних шляхів, новоутворення шиї та голови, запальні процеси в ротоглотці, ураження щитоподібної залози (кіста, рак).
 
Рідше, однак можливий розвиток порушення на тлі сифілісу, туберкульозу, інфекційного мононуклеозу, системного червоного вовчака.

Додаткові симптоми

Основною скаргою з якою стикається хворий при шийній лімфаденопатії є поява больових відчуттів. Додатково в залежності від причини порушення, можлива поява наступної симптоматики:
  • втрата ваги;
  • підвищення температури тіла;
  • висипання на тілі;
  •  лихоманка;
  • утруднене ковтання;
  • набряк;
  • підвищена пітливість.
Зовнішньо при досяганні лімфатичних вузлів великих розмірів асиметрія та деформація ураженої ділянки, шиї та навіть обличчя.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу базуватиметься за детального збору анамнезу з врахуванням тривалості збільшення шийних лімфатичних вузлів, динаміки росту, додаткових проявів, консистенції, рухливості тощо. Додатковими діагностичними методами являються: лабораторні дослідження крові (ЗАК, проведення аналізу на ВІЛ, сифіліс), інструментально - рентгенографія, УЗД уражених лімфатичних вузлів та щитоподібної залози, УЗД органів черевної порожнини. 
 
Оскільки шийна лімфаденопатія є комплексом симптомів, що спричинилася певним захворюванням то тактика лікування насамперед буде направлена на усунення першопричини. 
Надалі в залежності від результатів обстеження та основи порушення можливе призначення противірусних або протигрибкових препаратів, антибактеріальної терапії, протизапальних. При інфекційному ураженні горла можливе зменшення симптоматики шляхом обільного теплого пиття, полоскання горла антисептиками тощо. 
 
Оперативне втручання у більшості випадків передбачає проведення біопсії  або пряме показання до видалення ураженого лімфатичного вузла (наприклад, онкологія).
При збільшенні лімфатичних вузлів не варто зволікати зі зверненням до лікаря, адже саме він може встановити причину порушення та призначити необхідне лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED