Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Венозні трофічні виразки: основні симптоми

Венозні трофічні виразки: основні симптомиВенозні трофічні виразки являють собою виразки хронічного характеру, що довго не загоюються. 

Типовою локалізацією ураження є внутрішня поверхня ноги, гомілки (ділянка вище щиколотки).

Які фактори можуть спровокувати розвиток виразки?

Важливо зазначити, що венозна виразка не може виникнути безпричинно на тлі нормального функціонування організму. Зазвичай основа захворювання криється в порушенні циркуляції крові в судинах (венах) нижніх кінцівок та лімфовідтоку. Так на тлі постійного високого кров'яного тиску у судинах виникає ураження дрібних капілярів та втрачають регенеруючі властивості клітини шкіри. Як наслідок навіть незначні рани або подряпини, укуси комах можуть спровокувати “активацію” патологічного процесу.

Додатково провокуючими чинниками можуть слугувати наступні стани:
  • малорухомий спосіб життя (гіподинамія);
  • ожиріння;
  • віковий фактор (ризики розвитку виразки збільшуються з віком);
  • шкідливі звички;
  • наявність в анамнезі варикозного розширення вен, тромбозу глибоких вен;
  • цукровий діабет;
  • травми.

Основні прояви венозної трофічної виразки

Трофічні зміни відбуваються поступово: поява гіперемії шкіри та розвиток запального процесу в підшкірній клітковині; просочування лімфатичної рідини у зоні ураження; поява ділянок відмерлої шкіри; формування ранової поверхні з неприємним запахом, тобто безпосередньо венозної виразки.

Вище зазначені зміни відбуватимуться з приєднанням додаткових проявів:
  • свербіж;
  • больові відчуття;
  • набряк;
  • судоми.
Навколо ділянки ураження шкірний покрив стає твердим та блідим. 
Особливою характеристикою трофічної виразки від інших є те, що сформована рана не загоюється, а стає тільки глибшою та більшою, краї рани рвані та щільні.
При відсутності вчасного лікування виразка може переростати у некроз, провокувати розвиток сепсису, ураження суглобу та кісток з наступною ампутацією кінцівки. Саме тому своєчасне звернення за лікарською допомогою є таким важливим.

Діагностика та тактика лікування

Діагноз - венозна трофічна виразка, встановлюється якщо загоєння рани не відбувається упродовж декількох тижнів та навіть місяців. Додатково з метою встановлення причини порушення та стадії ураження проводиться рід інструментальних й лабораторних методів дослідження: УЗД вен, лабораторні дослідження крові, ангіографія, дослідження виділень з рани.
 
Тактика лікування буде направлена на очищення ранової поверхні з проведенням перев'язок. Медикаментозно можливе проведення антибактеріальної терапії, призначення протизапальних, знеболювальних препаратів. 
 
Оскільки венозні виразки не є самостійним захворюванням, важливо усунути першопричину, будь-то варикозне розширення вен чи цукровий діабет.
Як доповнюючим елементом у лікуванні є застосування гідрогелевих пов'язок. Вони є доцільними при невеликих виразках за відсутності розлитого запального процесу. Гідрогелеві пов'язки “АРМА-ГЕЛЬ+”, які ви можете придбати в медичному маркеті ITMED, сприяють прискоренню регенерації уражених тканин.
 
Показаннями до оперативного втручання є глибокі трофічні виразки, що потребують видалення некротизованих тканин.
Також пацієнтам рекомендоване з метою покращення кровообігу в кінцівках носіння компресійних панчіх та проходження фізіотерапевтичних процедур.
 
Тривалість лікування залежатиме від моменту звернення до лікаря та відповідно початку проведеної терапії. Тобто чим раніше розпочати лікування, тим швидше відбуватиметься загоєння (в середньому до трьох місяців).
 
Профілактичні методи полягатимуть у нормалізації маси тіла, дозованих фізичних навантаженнях, носінні компресійних панчіх, відмова від шкідливих звичок. Особливо це є актуальним та необхідним для осіб, що знаходяться в групі ризику з розвитку венозної трофічної виразки.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED