Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Відновлення після коронавірусної інфекції: тактика

Відновлення після коронавірусної інфекції: тактикаПеренесення COVID-19 у кожного відбувається по-різному. Відповідно на тяжкість хвороби та її наслідків впливає ряд факторів, від супутніх патологій до наявності вакцинації. Однак так чи інакше одужання від COVID-19, ще не означає, що турботу про здоров'я можна відкласти. Розберемо детальніше чому так важливо створити умови для відновлення організму після перенесеної коронавірусної інфекції.

З якими негативними наслідками можна стикнутися після COVID-19?

В першу чергу варто враховувати, що коронавірус є тим видом інфекції, що “захоплює” майже всі органи. І ступінь негативних наслідків буде залежати від стану здоров'я пацієнта до тяжкості перенесеного захворювання.
 
Так до поширених ускладнень відносять ураження легень (фіброз), серцево-судинної системи, поява задишки й слабкості. Також це є негативний вплив на мозок, коли людина не в змозі сконцентруватися, виникають проблеми з пам'яттю. Можливе тривале зберігання втрати нюху та смаку.

Тактика на період реабілітації

У тому випадку, якщо ви перехворіли на ГРВІ чи коронавірус, після одужання (зазвичай через два тижні) варто звернутися до свого лікуючого лікаря для отримання подальших рекомендацій.
Лікарем оцінюється загальний стан пацієнта з проходженням лабораторних аналізів крові (згортання крові, ЗАК з лейкоцитарною формулою), рентгенографії, КТ легень за показаннями.

До типових рекомендацій можна віднести:
  1. Коригування рівня вітамінів, насамперед вітаміну D, Омега 3 та цинку. Це може відбуватися за допомогою збалансованого раціону та можливо медикаментозно (за призначенням лікаря).
  2. Відновлення нюху за допомогою тренувань з вдиханням різноманітних запахів.
  3. Вакцинування. Перед яким проконсультуйтеся з лікарем з наступним визначенням рівня антитіл імуноглобуліну М, щоб уникнути побічних наслідків.
  4. Поступово вводьте фізичні навантаження. Так в залежності від загального самопочуття вони можуть починатися в межах ліжка до ходьби та їзди на велосипеді. Це дасть можливість зменшити задишку, покращити фізичний стан та м'язову силу. Звісно, що тренуватися варто виключно після дозволу лікаря. 
  5. Подбайте про створення задовільних умов у власній домівці та знезаражуйте повітря завдяки бактерицидному рециркулятору. Даний прилад є необхідним як в умовах пандемії, так і сезонності грипу. Придбати бактерицидний рециркулятор, що дезінфікує повітря від бактерій, вірусів й грибків на 99%, можливо в медичному маркеті ITMED
  6. При необхідності - курс психотерапії. Особливо при загостренні психічних захворювань, схильності до депресії та тривоги. 
Важливо розуміти, що вірус постійно мутує, тому випадки нових заражень не є виключенням. Тому варто пам'ятати про дотримання й загальних профілактичних заходів: миття рук з милом, носіння масок, уникання місць з великим скупленням людей тощо.
 
Нагадаємо, що здатність організму до відновлення залежить від віку пацієнта, хронічних захворювань та загального стану. У кожного реабілітаційний період відбуватиметься по своєму, від декількох тижнів і навіть до року. Тому не варто нехтувати зверненням до лікаря аби моніторити стан життєво важливих показників.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED